kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Şubat 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Obama Türkiye ile ilişkileri düzeltmeli

CİHAN
Giriş Saati : 24.02.2009 17:54
Güncelleme : 24.02.2009 19:21
Yeni Haber
İngiltere'nin en önemli düşünce kuruluşu Chatham House (Kraliyet Uluslararası ilişkiler Enstitüsü) hazırladığı bir raporda ABD'nin yeni Başkanı Barack Obama'nın, selefi George Bush zamanında büyük bir zarar gören Türk-ABD ilişkilerini yeniden inşa etmesi gerektiğini belirtiyor.

Londra merkezli enstitünün Müdürü Robin Niblett tarafından kaleme alınan 49 sayfalık raporda Türkiye ile ilişkilerin düzeltilmesinin stratejik önceliklerden biri olduğunun da altı çiziliyor. Raporda ABD'nin bölge güvenliği için merkez olmaya çalışan Türkiye'ye yardım etmesi gerektiği de vurgulanıyor. Niblett, özellikle Rus-Gürcü Savaşı'ndan sonra özellikle de Türkiye'nin ortaya attığı Kafkas istikrar ve işbirliği Platformu'na ABD'nin destek vermemesine dikkat çekiyor.

Raporda, Obama'nın göreve gelir gelmez tüm dünyadan takdir toplayan bir konuşma yapması ve akabinde Guantanamo ile birlikte diğer gizli kampları kapatması, Ortadoğu'ya yeni bir özel elçi tayin etmesi ile birlikte dikta rejimlerine, baskılarına son vermeleri durumunda daha fazla işbirliği teklif etmesinin Obama'ya yönelik umutları artırdığı vurgulanıyor.

'Liderliğe hazır mı? Değişen dünyada Amerika'nın rolünü yeniden düşünmek' başlığıyla hazırlanan raporda Obama'yı çok sıkıntılı bir dönemin beklediği de başlıklar halinde şu şekilde özetleniyor:

* ABD mali krizi liberal ekonomileri eleştirenlerin elini güçlendirdi. Krizin devam etmesi durumunda ABD mali ve ekonomik konularda dünya liderliğini kaybedebilir.

* Irak işgaliyle ABD Ortadoğu'ya güvenlik getiren bir dış güç olmaktan çok, istikrarsızlık getiren ülke konumuna geldi. Bu durum sürerse ABD bölgedeki liderliğini kaybedebilir.

* On yıllarca demokrasi şampiyonluğu yapan ABD'nin bu rolü bazı bölgelerde tersine dönmeye başladı. Bu da ABD'nin dünya liderliği için büyük bir tehlike.

* Çin ve Avrupa Birliği gibi ülkelerle olan güç ilişkisi değişiyor. Bu ülkeler yeni pozisyonlar arıyor.

* Güneydoğu Asya ve Latin Amerika'da ABD'yi dışlayan bölgesel örgütler oluşuyor.

* İnternet ve uydu iletişimleri dünyada hızlı bir politik uyanışa sevk ediyor.

* İklim değişikliği, enerji güvenliği, terörizm, fakirlik, küresel sağlığa kadar pek çok konuda ABD'yi bekleyen sorunlar var.

Pennsylvania üniversitesi tarafından bu yılbaşında yayınlanan en önde gelen düşünce kuruluşları arasında Chatham House, ABD merkezli kuruluşlar dışında dünya birincisi seçilmişti.