kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Şubat 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

TBMM, yeni içtüzüğe hazırlanıyor

AA
Giriş Saati : 24.02.2009 11:19
Güncelleme : 24.02.2009 16:25
Yeni Haber
TBMM İçtüzüğünün yenilenmesi durumunda, Meclisin teknolojik altyapısı da değişecek. Milletvekilleri, avuç içini tanıttıkları tablet bilgisayarlarla Genel Kurulda oy kullanacaklar.

İçtüzük Uzlaşma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Salih Kapusuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hazırladıkları TBMM İçtüzük teklifinin kabul edilmesi halinde, çalışmaların yapılabilmesi için teknolojik altyapının da değiştirileceğini bildirdi.

Kapusuz, milletvekillerinin avuç içini tanıtıp, oy kullanmaları ve Komisyonlardaki işler dahil her türlü yasamayla ilgili bilgi ve dokümana ulaşabilmeleri için bazı firmalarca hazırlanan yazılım programının ilk denemesinin Genel Kurulda yapıldığını kaydetti.

Genel Kurulda her milletvekili için ''Tablet PC'' adı verilen taşınabilir bilgisayar kullanılabileceğini belirten Kapusuz, ''Milletvekili, Genel Kurulda istediği her bilgisayarı kullanabilecek. Kablosuz çalışabilecek bu bilgisayarlarla, intranet (yerel ağ) aracılığıyla tüm dokümana ulaşılabilecek. Milletvekilleri, tablet bilgisayarlara avuç içi tanıtıldıktan sonra oylama yapılabilecekler'' diye konuştu.

''ODADA OY KULLANAMAYACAKLAR''

Taşınabilir tablet bilgisayarlarla milletvekillerinin kulisten veya odalarından oylamaya katılamayacağını belirten Kapusuz, ''Tablet bilgisayarlar, Genel Kuruldan çıkarıldıktan sonra sistem dışı kalacak. Meclisi, en ileri teknolojiyle donatma, her milletvekilinin istediği her türlü bilgiyi önünde bulacağı teknolojiye sahip olma imkanı bulduk'' dedi.
Genel Kuruldaki mevcut akustik ortamın korunacağını ifade eden Kapusuz, ses düzeni, yazılımın gelişmiş hali ve uygulamanın bir kez daha deneneceğini kaydetti.

Kapusuz, tablet bilgisayarların 14 saate kadar şarj edilme imkanı olduğunu, bu bilgisayarların istendiği takdirde Genel Kurul salonunda da şarj edilebileceğini bildirdi.

''AVUÇ İÇİ DAHA GÜVENLİ''

Salih Kapusuz, bilgisayarda avuç içinin tanıtımıyla işlem yapma sisteminin, parmak izine oranla daha güvenli olduğunu söyledi.
Yeni sistemde, avuç içindeki kılcal damarların kızılötesi ışınlarla taranması yöntemiyle milletvekillerinin bilgisayara tanıtılacağını belirten Kapusuz, ''Milletvekilleri avuç içi tanıtarak girecekleri sistemde, oy kullanmanın yanı sıra her türlü bilgilere ulaşabilecekler. Vatandaşlar da yasama faaliyetiyle ilgili her türlü bilgilere internet üzerinden ulaşabilecek. Sisteme dışarıdan virüs bulaşmasını önlemek için milletvekillerinin internet yerine intraneti kullanması öngörüldü'' diye konuştu.

Milletvekillerinin elektronik dokümantasyona intranet, vatandaşların ise internet aracılığıyla ulaşabileceğini belirten Kapusuz, İçtüzük teklifinin seçimden sonraki dönemde kabul edilmesi halinde, sistem için ihaleye çıkılacağını bildirdi.