kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Şubat 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Meclis TV'de Kürtçe krizi

AJANSLAR
Giriş Saati : 24.02.2009 16:26
Güncelleme : 24.02.2009 19:46
Yeni Haber
DTP Grup toplantısında partililere seslenen Ahmet Türk, konuşmasına Kürtçe devam edince Meclis TV canlı yayını kesti.

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk Meclis Grup toplantısının bir bölümünü Kürtçe yapıtı.

Türk konuşmasında 21 Şubat'ın dünya anadili günü olarak kutlandığını belirterek, "çok kültürlülüğü geliştirecek olanın çok dillilik olacağını" söyledi. Türk, TRT Şeş'te Kürtçe yayın yapılabildiğini ancak bunun yasal dayanağının olmadığını söyledi. Kürtçe'nin halka yasak AKP ve devlete serbest olduğunu sözlerine ekledi.

Türk konuşmasının devamında Kürtçe konuşmaya başladı. Türk'ün bu sözleri ayakta alkışlandı. Bu sırada TBMM TV yayını kesti.



TÜRK: BAŞBAKAN KONUŞUYOR DA BEN NİYE KONUŞAMIYORUM


DTP Genel Başkanı Ahmet Türk partisinin Meclis grup toplantısında Kürtçe konuştu. DTP grubunda alkışlarla desteklenen konuşma nedeniyle TRT 3 yayını kesti.

Türk, grup toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlarken "Şimdi birileri çıkacak parlamentoda böyle bir şey olmaz diyecek. Eğer bu ölçü alınırsa o zaman çarşaflıların da gruplara gelmemesi lazım. Ama gelip grupta oturuyorlar" dedi. Türk "Başbakan, başbakan olarak Kürtçe konuşuyor ben niye Kürtçe, insanlarıma seslenmiyorum" diye konuştu.

Türk, konuşmasını Kürtçe yaptığı Meclis grup toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. "Grupta ne söylediniz?" şeklindeki bir soruya Türk "Ben dillerin güzelliği, dillerin kardeşliği, dillerin zenginliğinden söz ettim. Günümüz dünyasında dillerin meşru olması, kaybolmaması, dillerin bir zenginlik olduğu mantığıyla bu dilin yaşatılması konusunda mesaj verdim. Bugünkü çalışmamız bir grup çalışması. Şimdi birileri çıkacak, parlamentoda böyle bir şey olmaz diyecek. Eğer bu ölçü alınırsa o zaman çarşaflıların da gruplara gelmemesi lazım. Onların Genel Kurul'a gelmesi kabul edilemez. Ama gelip grupta oturuyorlar. Biz burada dillerin güzelliğini anlatmak, bu dillerin yasal engellerin ortadan kaldırılması konusunda Türkiye için bir fırsat. Bu mesajı vermek için konuştum." diye konuştu.

TRT 3'ün yayını kesmesini ise Türk "Onu tahmin ediyorduk" şeklinde değerlendirdi. Kürtçe konuşmasıyla ilgili Meclis Başkanlığı'na bilgi vermediklerini söyleyen Türk, Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır'da Kürtçe konuşmasıyla ilgili bir soruya ise " Sayın Başbakan, Başbakan olarak Kürtçe konuşabiliyorsa ben niye Kürtçe insanlarıma seslenemiyorum. Biz bir mesaj verdik. 21 Şubat Dünya anadiller günü nedeniyle bir mesaj verdik. Tabi ki çalışmalarımızı bundan sonra resmi dille Parlamento'da yapacağız." karşılığını verdi.

TOPTAN: KİMSEYE 'KÜRTÇE KONUŞTU' DİYE BİR YAPTIRIM YAPMAM
SÖZ KONUSU DEĞİL


Öte yandan TBMM Başkanı Köksal Toptan, resmi dilin Türkçe olduğunu vurgulayarak, ''Bu tür toplantılarda Türkçe konuşulur'' dedi.
Toptan, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ün partisinin TBMM Grup Toplantısında Kürtçe konuşma yapmasına ilişkin, gazetecilerin sorusunu cevaplandırdı.

TBMM Başkanı Toptan, ''Resmi dil Türkçedir. Anayasa ve Siyasi Partiler Kanununda bu hüküm açıktır. Bu tür toplantılarda Türkçe konuşulur. Kimseye 'Kürtçe konuştu' diye bir yaptırım yapmam söz konusu değil. Mecliste ilk kez Kürtçe konuşulmuyor. Sık sık Genel Kurulda da yapılıyor. Ancak, burada dediğim gibi mesele Anayasa ve Siyasi Partiler Kanununun amir hükümlerine aykırılık var mı yok mu ona bakmak lazım'' diye konuştu.
Türk'ün Kürtçe konuşmaya başlamasının ardından Meclis TV'nin canlı yayınını kestiğini belirten Toptan, ''Kürtçe konuşmasının birkaç cümlesi Meclis TV'de yayınlandı. Konuşmasına Kürtçe devam edince yayın kesildi. Mesele burada bir kaç cümle konuşmak değil, mesele müsaade etmek değil, burada mesele Anayasa ve Siyasi Partiler Kanununa aykırılık yapılmasıdır'' ifadesini kullandı.

TBMM BAŞKANLIĞI: FAALİYETLERİNİZİ RESMİ DİL İLE YAPIN

TBMM Başkanlığı, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ün Meclis Grup toplantısında yaptığı Kürtçe konuşmayla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, TBMM'de Türkçe dışında dil kullanılmamasını istedi.

Açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez 3. maddesi ile Siyasi Partiler Kanununun 81. maddesi hatırlatılarak, "Sayın milletvekillerimizden ve siyasi parti gruplarından yasama ve denetim faaliyetlerini Anayasa ve kanunlara uygun olarak devletin resmi dilinde yapmaları hususunda gerekli duyarlılığı göstermeleri beklenmektedir." denildi

TBMM'DEN YAZILI AÇIKLAMA

TBMM Başkanlığı, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ün Meclis Grup toplantısında yaptığı Kürtçe konuşmayla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, TBMM'de Türkçe dışında dil kullanılmamasını istedi. Açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez 3. maddesi ile Siyasi Partiler Kanununun 81. maddesi hatırlatılarak, "Sayın milletvekillerimizden ve siyasi parti gruplarından yasama ve denetim faaliyetlerini Anayasa ve kanunlara uygun olarak devletin resmi dilinde yapmaları hususunda gerekli duyarlılığı göstermeleri beklenmektedir." denildi

Açıklama şöyle:"Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez 3. maddesine göre devletin resmi dili Türkçedir.

Türkiye Büyük Millet Meclisi anayasal bir kurum olup milletvekilleri her türlü yasama ve denetim faaliyetlerinde devletin resmi dili olan Türkçe'yi kullanmak zorundadırlar. Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki yasama faaliyetleri sadece Genel Kurul çalışmalarından ibaret olmayıp Başkanlık Divanı, Danışma Kurulu, komisyonlar ve siyasi parti grup toplantılarını da kapsar. Buralarda Türkçe dışında başka bir dil kullanılması Anayasanın açıkça ihlali anlamına gelir.

Öte yandan Siyasi Partiler Kanununun 81. maddesine göre siyasi partiler; "Tüzük ve programlarının yazımı ve yayınlanmasında, kongrelerinde, açık veya kapalı salon toplantılarında, mitinglerinde, propagandalarında Türkçe'den başka dil kullanamazlar; Türkçe'den başka dillerde yazılmış pankartlar, levhalar, plaklar, ses ve görüntü bantları, broşür ve beyannameler kullanamaz ve dağıtamazlar; bu eylem ve işlemlerin başkaları tarafından da yapılmasına kayıtsız kalamazlar.'Aynı Kanunun 3. maddesine göre "Siyasi partiler Anayasa ve kanunlara uygun olarak faaliyet göstermek üzere teşkilatlanan tüzel kişiliğe sahip kuruluşlardır. Anayasa ve Siyasi Partiler Kanununun ilgili hükümlerinden açıkça anlaşılacağı üzere bir siyasi parti grubunun grup toplantısında Türkçe dışında bir dil kullanması hukuken mümkün değildir. Bu durumda hukuken kullanılması mümkün olmayan bir dille yapılan bir toplantının TBMM TV'de yayınlanmasının da yasal olmayacağı aşikardır."