kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Şubat 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"BM'de Afrika'nın sözcüsü olacağız"

ERTUĞRUL ERBAŞ - TANZANYA
24.02.2009
Cumhurbaşkanı Tanzanya'da, Türkiye'nin, 50 Afrika ülkesinin oyuyla BM Güvenlik Konseyi'ne seçildiğine dikkati çekerek, "BM'de Afrika'nın sözcüsü olacağız'' dedi..
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kenya ve Tanzanya'yı kapsayan Afrika ziyaretinin son gününde kendisine eşlik eden gazetecilerle sohbet edip, soruları yanıtladı. Ziyaret nedenini, "Bugün İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad Kenya'ya geliyor. Çin Cumhurbaşkanı kıtayı daha önce 5 kez ziyaret etmiş. Büyük bir ülkeyseniz, sadece kendi iç işlerinizle ilgilenemezsiniz" sözleriyle açıklayan Gül, büyük ülkelerin komşuları ve dünyayla ilişki içinde olması gerektiğini belirtti. Gül, ''Türkiye gittiği her yere istikrar götüren bir ülke. Belli grupları kullanan ve kendi çıkarlarına alet eden bir ülke değiliz'' dedi. Türkiye'nin 53 Afrika ülkesinin 50'sinin oyunu olarak BM Güvenlik Konseyi'ne seçildiğine dikkati çeken Gül, "Kimse bu desteği alamaz. Bu Afrika'nın Türkiye'ye ilgisini gösterdi. Burada mazlum insanlar var. Bu insanların sorunlarının çözümüne BM'de yardım edeceğiz. BM'de Afrika'nın sözcüsü olacağız'' diye konuştu. Gül, dün Tanzanya Cumhurbaşkanı Jakaya Kikwete ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda başbaşa ve heyetler halinde görüştü. Görüşmelerin ardından Gül ve Kikwete'nin huzurunda, Türkiye ile Tanzanya arasında "Tarım Alanında Teknik, Bilimsel, Ekonomik ve Ticari İşbirliği Protokolü'' imzalandı. Gül'ü uğurlamak üzere konakladığı otele gelen Kikwete ve eşine, Türkiye'den getirilen baklava ikram edildi.

PROTOKOL YOĞUNLUĞU
Akşam saatlerinde Ankara'ya dönen Gül "Türkiye Afrika'nın sesi olmuştur ve olmaya devam edecektir" dedi. Öte yandan Başbakan Erdoğan'ın Mardin'den, Gül'ün de Kenya'dan aynı saatlerde havalimanına gelmesi Esenboğa Havalima'nında protokol yoğunluğuna neden oldu. Gül ve Erdoğan'ı karşılamak için gelen protokole ait araçlar havalimanı otoparkına sığmadı. Gül'ü karşılamaya gelen TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Erdoğan ile bir süre sohbet etti.