kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Şubat 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

En çok haber ve dizi izleniyor

Giriş Saati : 20.02.2009 14:02
Güncelleme : 20.02.2009 19:28
Yeni Haber
RTÜK, "Televizyon İzleme Eğilimi Araştırması 2"nin sonuçlarını yayınladı.

Buna göre, Türk halkının yüzde 20'si 3 saatini televizyon başında geçiriyor. Haber ve yerli diziler izlenme oranlarında liderliği ele geçirirken; en fazla şikayetçi olunan programların başında kadın kuşak ve izdivaç programları geliyor. İzleyicinin ekranlarda en fazla şiddet görüntülerinden rahatsız olduğu saptandı.

RTÜK Başkanı Zahid Akman, düzenlediği basın toplantısı ile "Televizyon İzleme Eğilimi Araştırması 2"nin sonuçlarını açıkladı. 21 ilde, 2 bin 570 kişiyle, yüz yüze yapılan görüşmelerle yapılan araştırmada çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.

5 KİŞİDEN BİRİ 3 SAATİNİ TV BAŞINDA GEÇİRİYOR


Araştırmaya göre, Türk halkının yüzde 20,5'i üç saatini televizyon başında geçiriyor.

Dört saat televizyon izleyenlerin oranı yüzde 16,4, altı saat televizyon izleyenlerin oranı yüzde 15,8, beş saat televizyon izleyenlerin oranı ise yüzde 12,7 olarak gerçekleşiyor. Televizyon yayınlarının en fazla izlendiği zaman dilimi ise "prime time' olarak nitelendirilen 18.00 ile 21.00 saatleri arası. Bu dilimde televizyon izleyenlerin oranı yüzde 70,9, 21'den sonra televizyon izleyenlerin oranı ise yüzde 63,3 olarak belirlendi. Akman bu sürede televizyonların çok fazla reklam aldığını, bunun da izleyicinin şikayetine konu olduğunu söyledi.

Araştırma sonucuna göre izleyici televizyon ekranlarında en fazla haber programı seyrediyor. Haber programı izleyenlerin oranı yüzde 48,5 olurken, yerli dizi izleyicisinin oranı yüzde 40,9, dini program izleyenlerin oranı yüzde 26,4, belgesel izleyenlerin oranı yüzde 25,8, açık oturum izleyenlerin oranı yüzde 18,9, spor programı izleyenlerin oranı ise yüzde 18,7 olarak ortaya çıktı.

HEM EN FAZLA ŞİKAYET EDİLİYOR; HEM DE EN FAZLA REYTİNGİ ALIYORLAR

Araştırmada kadın ve izdivaç programları yüzde 63 oranı ile izleyicinin ekranda görmek istemediği programların başında yer aldı. Magazin programları, spor programları, gerçek hayat hikayeleri sırasıyla ekranda görülmesi istenmeyen programlar olarak sıralandı.

RTÜK Başkanı Akman, bu tarz programların her ne kadar en çok şikayet edilen programlar başında yer alsa da en fazla reyting alan programlar olduğunu söyledi. Akman, "Bunlar iyi reyting alıyor ki yayında kalıyor. Vatandaşlar hem izleyip hem şikayet ediyorlar. Bu da bence uzmanlarca araştırılmalı" dedi.

EN FAZLA ŞİDDET GÖRÜNTÜLERİ RAHATSIZ EDİYOR

İzleyicinin ekranlarda en çok rahatsız olduğu görüntülerin başında ise şiddet görüntüleri geliyor. İzleyicilerin yüzde 89,3'ü en çok şiddet görüntülerinden rahatsızlık duyduğunu açıklarken bunu sırasıyla müstehcen görüntüler, tecavüz mağdurlarının görüntüleri, aile kavgaları, tekrar görüntüler ve cinayet görüntüleri takip ediyor.

Araştırma izleyicinin kitle iletişim araçlarına olan güvenini de ortaya çıkardı. Buna göre televizyon kanallarına güvenmeyenlerin oranı yüzde 42,2 olarak belirlenirken, güven duyanların oranı yüzde 32,6 olarak gerçekleşti. 2006 yılı sonuçlarını hatırlatan Akman, 2006 yılına göre televizyonların yüzde 10, radyoların yüzde 5, gazetelerin ise yüzde 10 civarında güven kaybına uğradığının ortaya çıktığını ifade etti.

YAYINLAR EN FAZLA UYDU ANTENİ İLE İZLENİYOR; ANCAK DENETLENMESİ ZOR

Araştırma sonucuna göre; Türkiye'de yayınlar yüzde 67,3 oranı ile en yüksek olarak uydu antenleri ile izleniyor. Normal antenle yayınları izleyenlerin oranı yüzde 29,9, kablolu yayından televizyon izleyenlerin oranı ise yüzde 8,9. RTÜK Başkanı Akman, uydu ve çanak antenlerin özellikle yurt dışından gelen mahsurlu yayınları da içerebileceğini bildirerek "Bu yayınları kontrol etmekte güçlük çekiyoruz. Ve burada en fazla tehlikeye de çocuklar maruz kalıyor. Çanak anten yayınlarının azaltılması için yayınların normal antenle de izlenebilir düzeye getirilmesi gerekiyor" dedi.

(ANKA)