kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Şubat 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

16 yaş altı evlilikler Batı'da da yaygınlaştı

Necla GÖRGEÇ HABER MERKEZİ
20.02.2009
SODEV'in yaptığı araştırmaya göre, Şanlıurfa ve Diyarbakır'da evlendirilen kız çocuk sayısında artış yaşandı. Araştırma, durumun İzmir'de de farklı olmadığını ortaya çıkardı..
Sosyal Demokrasi Vakfı'nın (SODEV) "Evlilik Değil, Evcilik" kampanyası kapsamında erken yaşta evlilikler üzerine üç pilot bölgede başlattığı araştırma tamamlandı. Pilot bölge olarak seçilen Şanlıurfa, Diyarbakır ve İzmir'de 2 bin 500 hanede yüz yüze yapılan görüşmelerle ortaya çıkan tablo oldukça ilginç sonuçlar ortaya koyuyor.

DİNİ NİKÂHLA YAPILIYOR
Araştırmaya göre Şanlıurfa'da 16 yaş altı evlendirilen kız çocuk oranı yüzde 39.1. 17-19 yaş arası evlenenlerin oranı ise yüzde 30.5. Diyarbakır'da ise kız çocuklarının yüzde 17.4'ü 16 yaşın altında, yüzde 41.1'nin de 17-19 yaş arasında ailelerinin kararıyla evlendirildiği ortaya çıkıyor. Araştırma, Türkiye'nin en batısı İzmir'de de durumun farklı olmadığını ortaya koyuyor. Aldığı göç nedeniyle evlilik yaşının çocuk yaşlara indiği İzmir'de de 16 yaş altı evlendirilen kız çocukların oranı yüzde 17.6. 17-19 yaş arası oran ise yüzde 42. Araştırmanın en çarpıcı sonucu ise yasal olarak mümkün olmayan bu evliliklerin hepsinin dini nikâhla yapılması. Kampanya Koordinatörü Atilla Aydemir amaçlarının çocuk yaşta evliliklere dikkat çekerek, bir meclis araştırma komisyonu kurulmasını sağlamak olduğunu belirtti.