kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Şubat 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İsveç parlamentosu'nda Ergenekon tartışıldı

CİHAN
Giriş Saati : 20.02.2009 14:50
Güncelleme : 20.02.2009 21:23
Yeni Haber
İsveç Parlamentosu çatısı altında dün Türkiye gündeminin yanı sıra Ergenekon konusu konuşuldu. İsveç Parlamentosu Türk İsveç Dostluk Derneği tarafından düzenlenen toplantıya gazeteci yazar Şahin Alpay ile İsveç'in eski İstanbul Başkonsolosu ve Ortadoğu uzmanı yazar Ingmar Karlsson katıldı. Değişik partilerden milletvekili bu toplantıya ilgi gösterirken, toplantı soru cevap şeklinde seyretti. Şahin Alpay'ı bekleyen bir sürpriz de doktora yaptığı yıllardaki hocası Jimmy Thomas da dinleyici olarak toplantıda hazır bulunmasıydı. Toplantıda davetlilere aperatif yiyecekler yanında baklava dağıtıldı.

Yemekler yenilirken ilk söze başlayan Şahin Alpay olurken, gazeteci-yazar öncelikle Türkiye'nin içinde bulunduğu gündemi değerlendirdi ve Ergenekon örgütünün gelişim sürecine değindi. Alpay'ın anlattıklarının İsveçli milletvekillerince not edildiği gözlendi. Daha sonra söz alan Ingmar Karlsson ise söze Türkiye'nin AB üyeliği yönündeki reform çalışmalarıyla başladı ve AB içinde Fransa gibi bazı ülkelerin Türkiye'nin AB üyeliğine karşı söyledikleri savları çürüten açıklamalarda bulundu.

Sorular kısmına geçildiğinde ise, dinleyiciler arasında, Ergenekon davasına yönelik müdahale çalışmaları ve Türkiye'deki solun bu davaya yaklaşımı sorulduğunda Şahin Alpay önce İngilizce, sonra da Türkçe olarak şunları söyledi: "Askeri savcılığın bu Ergenekon davasının içine el atması, acaba bu davanın sulandırılması ve sivil savcılar ve mahkemelerin yetkisinden alınıp bir şekilde gölgelenmesi ve durdurulması yönünde bir işaret midir; bu konuda hukukçuların ciddi kaygıları var. Sorunuzun ikinci kısmı ise; solun bir kısmı özgürlüğü seçti, temel ve hak ve özgürlükleri seçti. Ama bir kısmı ise babadan kalma Kemalizme, İttihatçılığa döndüğü için Ergenekon'a destek çıkıyor." Ergenekon'un işlediği cinayetleri akıl almaz olarak niteleyen Alpay, cinayetlerden çarpıcı örnekler sunduktan sonra, Türkiye'deki ana muhalefetin bu davaya yaklaşımını eleştirdi. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, "Ben bu davanın avukatıyım" dediğini hatırlattı. Konuşmasının devamında CHP'in İstanbul adayının anketlerdeki yüzdesinin CHP'nin genel yüzdesinden yüksek çıkmasını da değerlendiren Alpay, bunun da Baykal'ın CHP'nin bir problemi olduğunu ve onsuz olarak partinin bir şansı olabileceğini iddia etti.

DÖNEM BAŞKANLIĞI ÖNCESİ TÜRKİYE'Yİ DOĞRU ANLAMA ÇALIŞMALARI

Bu programı düzenleyen grubun içinde yer alan İsveç meclisindeki Türk asıllı milletvekili Mehmet Kaplan, program çıkışı Cihan Haber Ajansı'na özel açıklamalarda bulundu. Bu programı, İsveç Türk Dostluk Derneği içindeki bir grup milletvekili ile düzenlediklerini belirten Kaplan, Elizabeth Özdalga'nın da davetli olduğunu ama son anda gelemediğini, konuşmacıları seçerken hem İsveç'i, hem de Türkiye'yi tanıyan kimseleri davet etmeye çalıştıklarını söyledi. Şahin Alpay'ın bir zamanlar İsveç'te yaşamış olması ve Karlsson'un da eski İstanbul Başkonsolosluğu yapmış olmasının iki ülke hakkında daha fazla bilgi sahibi olma ve doğru analizler, karşılaştırmalar yapma imkanı sunduğunu belirten Kaplan, İsveç'te bulunmuş olan Yavuz Baydar'ı da ileride davet etmeyi düşündüklerini ekledi.

Bu toplantının bir de değerlendirmesini yapan Kaplan, toplantı sonrasında milletvekillerinin Türkiye ilgisinin daha da arttığını, hatta önümüzdeki ay içinde Türkiye'ye toplu bir ziyaret yapma düşüncesini daha da pekiştirdiğini kaydetti. Kaplan ayrıca, önümüzdeki yıl AB dönem başkanlığını devralacak olan İsveç'in ve İsveçli parlamenterlerinin Türkiye'yi yetkili ağızlardan doğru ve sağlıklı tanımalarının Türkiye'nin AB üyeliği sürecine de çok olumlu katkı sağlayacağını ifade etti.