kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
14 Şubat 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

ABD'li Ermeniler birbirine düştü

CİHAN
Giriş Saati : 14.02.2009 11:24
Güncelleme : 14.02.2009 14:39
Yeni Haber
Amerika'da Beyaz Saray'a çok yakın bir yerde kurulması planlanan sözde 'Ermeni Soykırımı Müzesi', Ermenileri birbirine düşürdü. Bağışçılardan birinin verdiği parayı geri almak için mahkemeye başvurması, müzenin kurulmasını durdurdu.

Sözde soykırımın ABD kongresi tarafından tanınması için resmen geçen perşembe günü harekete geçen Ermenilerin, Washington'da kurmayı planladığı sözde Ermeni Soykırımı Müzesi nedeniyle mahkemelik olduğu ortaya çıktı. Beyaz Saray'a yürüme mesafesiyle sadece 5 dakika uzaklıktaki National Bank of Washington'ın eski binasını satın alarak müze komitesine bağışlayan milyarder Gerard Cafesjian'ın parasını geri istediği belirtildi.

McClatchy gazetesinin haberine göre Cafesjian, müze projesinin işleyiş tarzını beğenmediği için bağıştan vazgeçti ve geri almak için de mahkemeye gitti. Müze komitesi ise Cafesjian'ı süreci baltalamakla suçladı. Her iki tarafın birbirlerini mahkemeye verdiği olayda bir sonuca varılması için avukatlar geçen hafta bir araya geldi. Toplantıdan bir sonuç çıkmazken, müze komitesini temsil eden avukat Arnold Rosenfeld, "Her iki taraf da birbirine karşı düşmanca tavır içinde" dedi.

Müzenin açılmasının bile başlı başına Amerika'nın yakın müttefiki Türkiye ile ilişkilerine zarar vereceği yorumunu yapan gazete, davaya bakan Washington DC hakimlerinden Colleen Kollar-Kotelly'nin "Söylemeliyim ki, çok sinirliyim. Bu davalar, hem adliye hem de tarafların kaynaklarının kullanılması açısından iyi değil." dediğini aktardı.

Bağış anlaşmasında bir maddenin, "Eğer müze 31 Aralık 2010 yılına kadar tamamlanmazsa, Cafesjian ya parasını da ya müze binasını alır" maddesini içerdiğini yazan gazete, Cafesjian'ın bina içinde kendi adını taşıyan bir sanat müzesi açmak için binadan hak iddia ettiğini ve mahkemeye gittiğini belirtti. Bunun üzerine karşı tarafın da işlerin baltalandığı iddiası ile mahkemeye başvurduğunu aktaran gazete, ancak bir türlü anlaşmaya varılamadığını ifade etti. Davanın 2006 yılına kadar uzandığını, önümüzdeki haftalarda tarafların yeniden bir araya gelerek çözüm bulmaya çalışacağı ifade edildi.