kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
14 Şubat 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Somali'ye Kanadalı bir başbakan!

CİHAN
Giriş Saati : 14.02.2009 14:38
Güncelleme : 14.02.2009 14:48
Yeni Haber
Somali'de başbakanlık koltuğuna Kanada vatandaşlığı da bulunan eski cumhurbaşkanlarından Abdurraşit Ali Şarmarke'nin oğlu Ömer Abdurraşit Şarmarke seçildi. Ailesi ABD'de yaşayan Şarmarke, 414 parlamenterin oyunu aldı. Cibuti'de yapılan oylamada 9 "hayır" oyu çıktı.

Geçtiğimiz ay sonunda cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan İslami Mahkemeler Birliği başkanı Şeyh Şerif Ahmet tarafından başbakanlık için önerilen Şarmarke (48) BM bünyesinde Sudan ve Sierre Leone'de çalışmıştı.

Somali'de geleneksel olarak cumhurbaşkanı, başbakan ve meclis başkanı farklı kabilelerden seçiliyor. Cumhurbaşkanı Şerif ülkenin en büyük kabilesi Haviye'ye, Şarmarke ise ikinci büyük kabile Darot'a mensup.

Seçimle cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan Abdurraşit Ali Şarmarke, 1969 yılında gerçekleştirilen darbe sonucu öldürülmüş ve ülke Ziyad Barre yönetimine geçmişti. Ancak askeri cuntanın başındaki Barre de 1991 yılında devrilince ülke kaosa sürüklenmiş ve kabileler arası çatışmalara sahne olmuştu.

Ülkede 18 yıldır devam eden iç çatışmalarda 300 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği ve 3 milyondan fazla kişinin de yerlerinden olduğu tahmin ediliyor.

Kanada Carleton üniversitesi siyasal bilimler ve politik ekonomi bölümü mezunu olan Şarmarke'den önce de 14 kez hükümet kurma teşebbüsünde bulunulmuş; ancak hepsi de başarısızlığa uğramıştı.

Somali'yi işgal altında tutan Etiyopya birliklerinin geçtiğimiz ay ülkeyi terk etmesinden sonra hükümet kurma çalışmaları hızlanmış ve ilk olarak da 2007 başında Etiyopya tarafından ülkeden uzaklaştırılan İslami Mahkemeler Birliği'nin başkanı Şerif cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturtulmuştu.

Yeni hükümetin önünde kabileler arası anlaşmazlıkların yanı sıra, güneyde gücünü artıran Şaab adlı isyancı grubun tehdidi de bulunuyor. Ayrıca yeni hükümetin son bir yıldır dünya gündemini meşgul eden Somalili korsanlar konusunda da bir çözüm bulması gerekiyor.