kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
14 Şubat 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
İlk profesyonel resmini 15 yaşında yapan Kobos, bu resimden 300 Alman markı kazanmış.

Ressam bir genel müdür

SİNAN ÖZEDİNCİK
06.02.2009
Hyatt Regency Istanbul Otel'in genel müdürü Jiri Kobos, aynı zamanda yetenekli bir ressam. Uzakdoğu'da pek çok sergi açan Kobos'la sanat hayatı üzerine konuştuk..
Yedi aydır Hyatt Regency Istanbul Otel'in genel müdürlüğünü yürüten ve aynı zamanda yetenekli bir ressam olan Jiri Kobos, Kuzey Bohemya'da dünyaya geldi.
Seyahat ve iş için bulunduğu farklı coğrafyaların kültürleriyle yaratıcılığını buluşturdu. Boş zamanlarında resim yapıyor.
Hatta bu sanata o kadar âşık ki; yaptığı resimleri, çalıştığı ülkelerde yanında taşıyor.
Bugüne kadar dünyada, görev aldığı birçok şehrinde sergiler açtı.
Jiri Kobos'un Avrupa'yı baştan başa gezerken ziyaret ettiği sanat galerileri ve müzeler sayesinde de sanata olan ilgisi arttı.
Yeteneği ilk kez 1970'lerin sonlarında, Floransa ve Münih'te katıldığı sergilerde sanatseverler tarafından keşfedildi. Jiri Kobos'un tabloları Asya, Avrupa, Afrika ve Amerika'da birçok özel koleksiyonda yer alıyor.

- Çocukluğunuz nasıl geçti?
- Bohemya doğumluyum. Çekoslovakya o zaman daha Çek Cumhuriyeti olmamıştı. Ailece 15 sene Almanya'ya sığındık. 15 sene sonra Alman vatandaşı olabildim. Orada da bohem bir hayat yaşadım. Arkadaşlarım hep ressamdı.

- Resme ne zaman, nasıl merak sardınız?
- 1969'da Münih'e gittim. Bir arkadaşım sayesinde resme merak sardım. Arkadaşımın stüdyosunda çalışmaya başladım. İlk önce Doğu sanatına ilgi duydum. Japon hat sanatı ve Çin suluboya sanatıyla başladım. Daha çok soyut sanatlara ilgi duydum. Hayatı kopyalamak istemedim. Hayatta kendi gördüğümü, tuvalin üzerine aktardım.

- Otelcilik işine nasıl girdiniz?
- Turizm en kolay girebileceğiniz sektörlerden biridir. Hayatta daha fazla bir şeyler vardır diye düşündüm. Hat sanatı ve Çin suluboyasına ilgi duyduğum için seyahat etmeyi seviyordum. Otel sektörü hoşuma gitti. İşe yarı zamanlı garson olarak başladım.

- Garsonluktan bu noktaya nasıl geldiniz?
- Paralel gelişti. Sanat hayatımı profesyonel hayatla birleştirdim. Hayalim Hong Kong'a gitmekti ve orada genel müdür olmak istiyordum. 31 yaşımda Hong Kong'a genel müdür olarak gittim.

- Neden sadece resmi seçmediniz?
- Sadece resim yaparken beynimin sol tarafını kullandım. İş hayatına atılıp beynimin sağ tarafını da kullanmaya başladım. Bu da hayatıma denge getirdi.
Haberin fotoğrafları