kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Şubat 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Şoförsüz taksi' sistemi

Giriş Saati : 08.02.2009 10:44
Güncelleme : 08.02.2009 20:26
Yeni Haber
Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'de yapılması planlanan dünyanın ilk sıfır karbon, sıfır atık ve araçsız Masdar şehrinde ulaşımın şoförsüz taksilerle gerçekleştirileceği bildirildi...
Yaklaşık 50 bin kişinin yaşayacağı ve bütün nüfusun ulaşıma ihtiyaç duyacağı bu şehire fosil yakıtla çalışan tüm araçların girişi yasak olacak. Araçlar şehrin girişindeki dokuz adet çok katlı otoparklara bırakılacak.

Ziyaretçiler daha sonra hafif raylı sistem ya da 'şahsi hızlı ulaşım - personal rapid transport' adı verilen şoförsüz mini taksilerle gitmek istediklere yere gidebilecek.Dizayn firması tarafından yapılan açıklamaya göre, şoförsüz mini araçlar bir ağ üzerinde cadde boyunca ve saniyede ortalama yedi metre hızla hareket edecek. Mini taksiler ray üzerinde gitmeyecek, tekerlekli olacak ve akü ile çalışacak. Şehir içinde en uzun hat 2.5 kilometre olurken en uzun seyahat de bekleme, seyahat ve iniş dahil yaklaşık 7 ile 10 dakika arası sürecek.

Yolcular istasyonlarda dokunmatik kart ile sisteme girip gitmek istedikleri yeri girecekler. Ardından sistem, yolcuya hangi numaralı aracın hangi zamanda ve hangi platforma geleceğini bildirecek. Sabah iş başlangıç saatlerinde bile yolcular taksilere binebilmek için üç dakikadan fazla bekleme yapmayacak.Yetkililere göre ilk başta birkaç istasyon hizmete girecek fakat zamanla sistem daha gelişmiş hale gelecek ve yolcuları şehir içinde gidecekleri herhangi bir yerin 100 metre yakınına kadar bırakabilecek. Maliyeti hayli fazla olan şahsi hızlı ulaşım sisteminin, harcanan enerji açısından ise 'hesaplı' olacağı tahmin ediliyor.

Bu sistemin henüz dünyada sadece Amerika Birleşik Devletleri'nin West Virginia bölgesinde Morgantown adlı kentte bulunduğu ve Londra Heathrow havaalanında da inşa edildiği öğrenildi.

CİHAN

Konyaspor - Beşiktaş
Türk basınında bugün -...
Galatasaray - Kayserispor