kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Şubat 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Obama'dan Rusya'ya nükleer silahlarda yüzde 80 indirim önerisi

CİHAN
Giriş Saati : 04.02.2009 15:18
Güncelleme : 04.02.2009 21:14
Yeni Haber
ABD Devlet Başkanı Barack Obama, Rusya'ya nükleer silah stoğunun yüzde 80 indirimini öngören yeni bir anlaşma önereceği açıklandı. Eski başkan George W. Bush döneminde iki ülkeyi soğuk savaşın eşiğine getiren füze kalkan sisteminde de ABD geri adım atacak. The Times'a açıklamada bulunan Obama yönetiminden bir yetkili, yeni başkanın nükleer silahlarda yüzde 80'e varan indirim ve doğu Avrupa'ya yerleştirilmesi planlanan füze savunma sistemi ile ilgili çalışmaların da ertelenmesinden yana olduğunu açıkladı.

Yetkili, "Rusya ile ilişkileri geleneksel silahlarda indirim anlaşmaları çerçevesine yeniden taşımak istiyoruz. Nükleer silahların biner adet olacak şekilde indirime gidilmesi hiç kimse için sürpriz olmasın." dedi. Polonya ve Çek Cumhuriyeti'ne yerleştirilecek füze savunma ve radar sistemlerinin ABD'ye yıllık 4 milyar dolar maliyeti olması bekleniyordu. Kongre ülkenin nükleer silahsızlanmasına karşı çıkarken, Obama'nın Rusya ile birlikte hareket edildiği takdirde İran ve Kuzey Kore ile daha kolay mücadele edebileceğine inandığı kaydediliyor.

ABD Başkanı Obama Rusya ile silahsızlanma anlaşmalarını yürütmek üzere Beyaz Saray bünyesinde yeni bir ofis oluşturdu. ABD eski başkanlarından Bill Clinton döneminde silahsızlanma anlaşmalarına müzakereci olarak katılan Gary Samore'nin de ofisin başına getirilmesi bekleniyor. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da proje ile yakından ilgileniyor.

Rusya Başbakan Yardımcısı Sergey İvanov, AFP'ye yaptığı açıklamada ABD yönetiminin START nükleer indirim anlaşması ile ilgili düşüncelerini çok olumlu karşıladıklarını belirtti. İvanov, "Obama yönetiminin stratejik silahlarla ilgili açıklamalarından memnun olduk. Yeni bir anlaşmanın imzalanması için takvim de uygun." dedi. İvanov Moskova'nın da anlaşmanın yenilenmesi ile ilgili görüşmelere hazır olduğunu belirtti. 1991 yılında Sovyetler Birliği lideri Mihail Gorbaçov zamanında imzalanan anlaşmanın süresi yıl sonunda doluyor.

Konvansiyonel Silahlarda indirimi öngören Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Analaşması'nı (AKKA) da Rusya 2007 yıl sonunda askıya almıştı. Moskova ABD ve diğer NATO ülkelerinin AKKA'nın yenilenen İstanbul versiyonunu imzalamalarını geri dönüş için şart koşmuştu. Batı ülkeleri de AKKA'yı imzalamak için Rusya'dan Gürcistan ve Moldova'da bulunan askeri varlıklarını geri çekmesini istiyor.