kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Şubat 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Hürrem Sultan'ın bilinmeyen yönleri de bu sayıda.

Hürrem Sultan'dan Obama'ya popüler tarih

30.01.2009
NTV Tarih dergisi geçtiğimiz hafta yayın hayatına başladı. Dergi, geçmişe doğru bir zaman yolculuğuna çıkmak isteyenlere hitap ediyor..
Geçtiğimiz günlerde yayın hayatına başlayan NTV Tarih dergisi, popüler tarih alanındaki boşluğu dolduracak gibi duruyor.
Geçmişe doğru bir zaman yolculuğuna çıkmak isteyenlere bu imkânı sağlamak, bu yolu oluşturmak amacında olan dergi, "Tarihi olayları meydana geldiği zaman ve mekanlarda, tarihi kişileri yaşadıkları şartlar altında izleyeceğiz" sözünü veriyor.
Derginin ilk sayısında 14 tane dosya konusu var.
Bunlardan ilki Atatürk'le ilgili yanlış bildiklerimizi ortaya koyuyor. Örneğin Atatürk'ün 1881'de doğmadığını, Pembe Ev'e sonradan geldiğini, Ali Rıza Efendi'nin fotoğraftaki kişi olmadığını biliyor muydunuz? Derginin ilk sayfalarında bu konulardaki tüm şüpheler ele alınmış.
'Beyaz Saray'ın kara geçmişi' başlıklı konuda, Barack Obama'nın başkanlık koltuğuna oturduğu bugünlerden 217 yıl önceye gidiyorsunuz. Beyaz Saray'ın inşaatında siyah kölelerin çalıştırıldığı o günlerde, kölelerin ücretleri kendilerine değil, sahiplerine ödeniyormuş. 14 Şubat dolayısıyla, Sevgililer Günü konusu da hazırlanmış. Aziz Valentinus'un adını bilmeyen yok tabii ki, ama Antikçağ'da baharı karşılama törenlerinin bir parçası olan festivale, Hıristiyanlık ve Aziz Valentinus'un nasıl sahip çıktığını biliyor muydunuz? Kapak konusu ise Kurtuluş Savaşı'nın en az bilinen cehpesi İstanbul'u anlatıyor. Boğaz'da ve Karadeniz'de canları pahasına görev yapanlar, 26 Ağustos 1922'de başlayan nihai taarruz için gereken silah ve mühimmatı Anadolu'ya ulaştırmıştı. İşgal altındaki İstanbul'un yüksek gerilim hattı ise Beylerbeyi'nden geçiyordu...
Sayfaları biraz daha çevirdiğinizde karşınıza Hürrem Sultan çıkıyor. O, kimine göre Kanuni'yi aşk tuzağına düşüren, haremden Valide Sultanlığa yükselen bir entrikacıydı. Asıl adı Alexandra Lisowska olan sultanın nasıl bir âşık olduğunu daha iyi anlıyorsunuz. Bunların yanı sıra Türkiye'de 2008 yılı boyunca gerçekleştirilen 452 arkeolojik çalışma, Amerikalı Musevi tarihçi Finkelstein'in kitabından İsrail'in saldırılarının 61 yıllık geçmişinin özeti, anarşizm tarihine bir bakış, yine derginin şubat sayısında...
Haberin fotoğrafları