kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Şubat 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Barrack Obama - Steve Jobs

İki teknokoliğin değişen hayatları

30.01.2009
Barrack Obama
Önce
Bilgisayar
Yeni ABD Başkanı Barack Obama bir Mac kullanıcısı, ekibi de ellerinde yeni ince MacBook'larla takılan tipler. Mac OS X'in şık arabirimine ve kullanışlı özelliklerine alışmışlar.

Akıllı telefon
Başkanın BlackBerry düşkünlüğü zaten herkesin malumu. BlackBerry'siz yapamayan Obama ekibiyle e-mail kullanarak haberleşiyor.

İnternet
Obama kampanyası süresince internetle seçmenlere ulaştı.
Kablosuz ve hızlı internete alışmıştı... Ve sonra....

Web 2.0
Facebook'ta üç milyon kişinin takip ettiği bir sayfası var, Twitter kullanıyor, e-mail hizmeti Gmail'i seviyordu. Ve tabii blog'unu da unutmamalı.

Gadgetlar
Evinde LCD televizyonu var, eşi Michelle ve sevgili çocukları yanlarında olmadıklarında Barack'larını buradan seyretmeyi seviyordu.

Sonra
Bilgisayar

Obama Beyaz Saray'a girince şok geçirdi: Bilgisayarlarda altı yıl önce çıkan Windows XP işletim sistemi kullanılıyordu. Bir Mac kullanıcısına Windows vermek bir demokrata cumhuriyetçi ol demek gibi bir şey. Gizli belgeleri koruyan yazılım Windows XP'de çalışıyormuş diyorlar ama belli ki Mac'e karşı bir haset var.

Akıllı telefon
BlackBerry'sini kullanabilecek ama yalnızca belli sayıda kişiyle mesajlaşabilecek. Yine de bu kişiler arasında baş danışmanı da olacağına göre tarihçiler bu işe sevinecek çünkü Obama'nın biyografisini ve başkanlığını yazarken her şey bir telefon kaydı kadar yakın ve ulaşılabilir olacak.

İnternet
Malum, komşunun kablosuz internetine korsan giriş yapmayı seven bir milletiz. Beyaz Saray bu sorunu ortadan kaldırmak için kablosuz internet olayını toptan yasaklamış. Yani Obama ethernet kablosunu bağlamadan internete giremeyecek... Peki netbook'lar çağında elden ele dolaşan bilgisayarlar internetsiz mi kalacak bu durumda? Evet.

Web 2.
Wireddergisine göre Bill Clinton başkanlığı boyunca yalnızca iki adet e-mail göndermiş. (Acaba birisi Monica'ya mıydı?) George W. Bush döneminde Beyaz Saray'ın IT departmanı da MySpace, Twitter, YouTube gibi sitelere girişi yasaklamıştı. Bush zamanını YouTube video'larıyla çarçur edebilirdi ama izin verin Obama Facebook sayfasına girebilsin!

Gadgetlar
Beyaz Saray'da neyse ki LCD ekran televizyonlar var.
Obama kızlarına yılbaşında Nintendo Wii almış, çocuklar artık zamanlarını Beyaz Saray'ın geniş ekran televizyonlarında Super Mario oynayarak geçirir diye düşünüyoruz. Bu arada, Super Mario'da siyahi bir kahramanın zamanı geldi de geçiyor bile.

* * *
Steve Jobs
Önce
İş hayatı

1976'dan beri Apple'ı yöneten Steve Jobs kelimenin gerçek anlamıyla hayatını şirketine adamıştı. Ofisinde gece gündüz demeden çalışıyor, Apple'ın stratejilerine yön veriyordu.

Hisse senetleri, kâr oranları
Son ekonomik krize rağmen Apple'ın kârlarında düşme yaşanmıyor, 2000'de 3.7 milyar dolar kâr eden Apple, 2008'i 25.6 milyar dolar kârla kapatıyordu. Oysa Microsoft aynı dönemde 5 milyar dolar daha az kâr etmişti...

Karizma
McDonald's'ın palyaço sembolü Roland McDonald gibi Steve Jobs da Apple'ın sembolü ve yüzü olmuştu.
Araştırmalara göre çocuklar arasında bile Jobs'un tanınırlığı Apple'ın marka değerini zirveye taşıyan bir faktördü.

Vizyon
Bugüne dek Jobs bizzat Apple'ın teknoloji vizyonunu çizmişti. Düşünsenize: iMac serisiyle Apple'ı en zor günlerinde kurtadan da, bir süre Apple'dan ayrıldıktan sonra 1987'de şirkete döndüğünde Microsoft'tan 150 milyon dolar borç alıp şirketin belini doğrultan da oydu. Şimdi California'daki evinde, biraz gölgede kalarak da olsa Apple'in vizyonunda söz sahibi olmaya devam edecek. Bu konuda söz verdiği için kimilerinin içi rahat olsa, "o olmadan Apple çökmez" tahminleri yapılsa da sahneye çıkıp yeni ürünleri tanıtacak havalı bir ismin olmadığını biliyoruz.

Sonra
İş hayatı

Piyasa değeri 26 milyar dolar olan Apple, Jobs'un kurduğu ekip hâlâ başta olduğu için ilk aşamada bir sorun yaşamayacak: Microsoft'un Office'ine rakip yeni iWork ve 17 inç geniş ekranlı yeni MacBook Pro'lar 2009'un öne çıkan ürünleri.

Hisse senetleri, kâr oranları
London Times'ın haberine göre geçen hafta Apple hisseleri önce yüzde 10'luk keskin bir düşüş, sonra da 2.3'lük bir düşüş daha yaşadı. Bu beklenen bir gelişmeydi ama bilinmeyen bundan sonra ne olacağı. 2008'de 169 dolar olan hisse senedi değeri 83 dolara düştü.

Karizma
2004'te Steve Jobs pankreas kanseri yüzünden iki ay Apple'ı bıraktığında yerine geçen Tim Cook, bugünlerde Apple'de en çok sözü geçen kişi. Cook, geri planda kalmayı seven biri.

Vizyon
Duyduğumuz son dedikodulara göre "6 ay içinde Steve Jobs işinin başına dönmezse Apple'ın yenilikçi imajı büyük darbe alacak".
Geçen hafta Jobs'un pankreasını almaktan başka çareleri olmadığını söyleyen doktorların açıklamaları Apple'ın yönetim kurulu toplantılarında artık Microsoft veya Google'ın yeni ürünlerinden daha büyük korku yaratıyor. Agustos ayında haber ağı Bloomberg yanlışlıkla Jobs'un öldüğünü duyurmuş ve bir 'obit' yazısı yayımlamıştı.
Ünlü CEO'nun kalp krizi geçirdiği haberleri Apple hisselerini 10 dakikada yüzde 11 oranında düşürdü. Apple geleceği için Jobs'un sağlığına duacı kısacası.