kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Şubat 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
April, Londra'da bir vampir grubuna üye. Vampir gibi giyinip haftada bir vampir arkadaşlarıyla buluşuyor ve tabii ki 'vampirler' hakkında konuşuyorlar.

Kadınlar! Bu vampirler sizin eseriniz

YAPRAK ARAS ŞAHİNBAŞ
30.01.2009
Vampirler son zamanlarda popüler kültürü esir aldı. Vampirlerin dönüşü aslında genç kızlar ve kadınların başının altından çıktı. Bir süre daha kan emicilerle yaşamaya hazırlıklı olun..
Din, dil, ırk fark etmiyor. Bu aralar bütün hemcinslerim Edward Cullen'ın hayaliyle yanıp tutuşuyor. Sadece genç kızlar değil, 30'luklar da, kızların anneleri de akıllarını kaybetmiş durumda. "Bitirdi bu çocuk beni, anladın mı! Bitirdi!" yazıyorlar, blog'lara. Kimi başta gencecik bir vampire 'tutulduğu' için utanıyor, sonra toplu histeriyi fark edip yalnız olmadığını anlıyor; 'vampir aşkı' tarikatına katılıyor.

VOGUE'DA VAMPİRLİ ÇEKİM
'Boynu açık' gezmeyen yegâne insanlardan biriyim herhalde. Ama bu demek değil ki, bir süredir devam eden 'vampir trendi'ne karşı kayıtsızım. İtiraf ediyorum: Alacakaranlık (Twilight) serisinin bir kitabını okudum. Filmi de izledim. Ama benim vampir takıntım televizyon düzeyinde; True Blood dizisinde cereyan ediyor.
Sookie Stackhouse'ın maceralarını anlatan dizinin kitapları da çok popüler. Aylardır hem filmi hem de kitaplarıyla listelerin ilk sırasında yer alan Alacakaranlık dörtlemesi kadar olmasa da, ciddi bir hayran kitlesi var True Blood'ın.
Diğer taraftan arka arkaya vampir kitapları çıkıyor piyasaya. Amazon'un en çok satanlar listesinin önemli bir kısmını bu tür oluşturuyor. Kan teması ve vampirler, fotoğrafçıları da etkiliyor. Mehmet Turgut'un objektifi karşısında vampire dönüşen Deniz Akkaya'yı, bu ay Fransız Vogue'unda kan revan içinde bir Lara Stone izledi.
Cosmopolitan dergisinde de 'Gün Batımından Şafağa' adlı bir moda çekimi var.
İskandinavya, yine bir 'genç ölümlü' ile vampir aşkını konu alan Let the Right One In filmini, İngiltere ise martta vizyona girecek olan Lesbian Vampire Killers'ı konuşuyor. Gönül, !f İstanbul'un da bu trendi fark etmesini, festival programına bir vampir filmleri bölümü eklemesini isterdi ya, neyse...
İnsanoğlunun vampirlere olan ilgisi yeni bir şey değil elbet. Kan emiciler, yüzyıllardır birçok kültürün ilgi duyduğu bir konu.
Edebiyatın bu meseleyi kurcalaması 1700'lere, en popüler örneği Dracula'yı vermesi ise 1800'lerin sonuna dayanıyor.
Vampirli filmlerin geçmişi, 1910'lara kadar gidiyor.
90'larda iyiden iyiye insanileşmeye başlayan tür, son yıllarda ise 'flörtöz bir tavır' sergilemeye başladı. 21'inci yüzyıl vampirleri hâlâ tehlikeli yaratıklar.
Ama romantik doğaları onları farklı algılatıyor.
Alacakaranlık serisinin bu denli büyük bir sansasyona neden olmasının nedeni de iyi bir 'chick flick' örneği olması; kadınları ve genç kızları en hassas noktalarından yakalaması zaten.
Kendilerini vampirlerle özdeşleştiren, kimi zaman 'sanan' (drinkdeeplyanddream.com) insanlar uzun zamandır var.
Vampir kıyafetleriyle dolaşan (www.vampirewear.com), dernekler oluşturan, gizli toplantılar ve partiler düzenleyen gruplar, kendi sosyal ağlarına bile sahipler. (vampirefreaks.com).
Alacakaranlık tetikli ve genç kızların 'Edward Cullen sinerjisi' sayesinde oluşan yeni patlama ise vampirlerin yeniden 'mainstream'e inmesine neden oldu. Ve bir süre daha devam edeceğe benziyor. Tavsiyem, boyun bölgenizi iyi kollamanız! www.trendometre.com
Haberin fotoğrafları