kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Şubat 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Mussolini'nin ruhu dönerin üstünde...

YASEMİN TASKIN - ROMA
31.01.2009
İtalya'daki Lucca Belediyesi, şehir merkezinde "etnik mutfağı" yasakladı. Bu ırkçı kararın hedefi doğrudan Türk dönerciler oldu..
Toscana bölgesinin en güzel şehirlerinden biri olan Lucca, kebaba karşı ticari ve kültürel bir savaş açtı. Almanya'da nerede ise gastronomik entegrasyonun sembolü haline gelen kebapçı dükkanlarının, İtalyan topraklarında da çoğalması, geleneksel mutfağı korumak adına muhafazakarları harekete geçirdi. Çoğunluğu Başbakan Berlusconi'nin "Özgürlükler Partisi" üyelerinin oluşturduğu Lucca Belediyesi, çıkardığı bir kararla şehir merkezinde "etnik mutfağı" yasakladı. Fransa ve Almanya gibi Avrupa kıtası mutfağı "etnik" sayılmadığı için bu ırkçı kararın hedefi doğrudan dönerciler oldu.

IRKÇI KARARA TEPKİLER
Berlusconi'nin partisi Forza Italia'nın üyesi Belediye Başkanı Favilla, kararı onaylayanların başını çekiyor. Gerekçede, "Kebapçıların tarihi merkezin kaliteli büyümesi, tarihi ve mimari mirasın değerlendirilmesinin önünde sorun teşkil ediyor" ifadesine yer verildi. Her ırkçı kararda olduğu gibi bu kararda da ekonomik nedenler ön plana çıkıyor. Çok az bir masrafla açılan ve 3-5 Euro'ya karın doyurulan kebabçı dükkanlarının şehir merkezindeki İtalyan restoranları müşterisiz bıraktığı inkar edilmez bir gerçek. Lucca Belediyesi'nin bu etnik bazda, gastronomi ırkçılığı yapan kararına karşı tepki verenler arasında yer alan Demokrat Parti üyesi Tambellini, farklı etnik kökenli gastronomik faaliyetlerin yasaklanmasını "ayrımcılık" olarak tanımlarken, "Etnik referans gerçekten talihsiz bir gerekçe. Ne demek, bizimle aynı kökenden gelen Fransız, Alman mutfağı tamam da, Çin, Hindistan, Türk, Arap mutfağı mı yasaklanacak?" dedi. Bölgedeki restoran sahipleri Ascom'un başkanı Stefani ise "Haçlı savaşı yapmıyoruz. Sadece kendi geleneksel mutfağımızı korumaya çalışıyoruz" diyerek Belediye'nin kararına arka çıkıyor. Lucca'nın merkezinde açılan "Döner Kebap Italia"nın Türk çalışanları ise, Belediye'nin kararını kulak arkası ediyor. Çalışanlar, "Gitmeye hiç niyetimiz yok. İşler yolunda. Belediye'nin etnik restoranlara karşı aldığı kararı duyduk. Ancak, insanlar gelmeye devam ediyor. Şimdilik endişe duymuyoruz" diyor.