kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
31 Ocak 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Yeni menajerlik oyunları 3D motoruyla, gerçek bir sahanın içinde gerçek bir menajermişsiniz hissine kapılmanızı sağlıyor.

Oyun sanal, veriler gerçek

23.01.2009
Futbol menajerlik oyunları gün geçtikçe gerçekliğe daha çok yaklaşıyor. Oyun oynamayabilirsiniz. Ama futbola ilginiz varsa, binlerce futbolcunun gerçek özelliklerini görmek için bile bakabilirsiniz..
Futbol tutkunlarının merakla beklediği bilgisayar oyunu Football Manager 2009 (FM 2009) sonunda piyasaya çıktı. Menajerlik oyunları bundan yedi-sekiz yıl önceye kadar son derece zayıftı. Oyunda çalıştırdığınız takımın maçlarını izleyemeden sadece maçı anlatan bir spikerin ekranın altında İngilizce konuşmalarını okuyabiliyordunuz.
Şimdi internet üzerinden Football Manager 2009 ile uyumlu Türkçe dil yamasını yükleyebiliyorsunuz.
(Bunun için internette çok sayıda site var.) Kısıtlı sayıda oyuncu veri tabanı ve lig vardı. Ancak son birkaç yıldır bu tür menajerlik oyunları ve özellikle futbol simülasyonları öyle bir hal aldı ki, oyunu oynamak istemeyenler bile sırf dünyanın dört bir yanından gelen gerçek futbolcu ve takım bilgileriyle oluşturulan veri tabanı nedeniyle, oyuna göz atıyor ya da takip etmeye çalışıyor.
Sports Interactive'in piyasaya sürdüğü Football Manager serisi ise bu oyunlar arasında tartışmasız en popüler olanı. Nitekim oyunun Şenol Güneş'ten Mustafa Denizli'ye, Ersun Yanal'dan Beckham'a kadar birçok ünlü isim tarafından oynandığı söyleniyor. Ayrıca birkaç yıldır dolaşan bir başka efsane de Britanya Eski Başkanı Tony Blair'in menajerlik oyununa kendisini fazlasıyla kaptırmış olduğu yönündeydi. İddiaya göre Blair bir keresinde FM oynadığı için bir oylamayı kaçırmıştı. Sonra yaptığı açıklamada; "Hartlepool takımını Premier Lig'e çıkarmak üzereydim," demiş.
Zaten alt liglerden küçük bir takımı zaman içinde iyi yöneterek ve akılcı taktiklerle oynatarak en büyük liglere taşımaya çalışmak, oyunun en zevkli yanlarından biri.

OYUN YAVAŞLIYOR
Dünyanın her köşesinden futbolcu, antrenör, takım, lig ve menajerin yer aldığı Football Manager'la kendinizi bir teknik direktörün yerine koyarak, gerçekte bir takımı yönetirken karşılaşabileceğiniz her türlü sorunla boğuşuyorsunuz. Takımınıza doğru taktik vermekten bu taktiğe uygun oyuncu transfer etmeye, sahanızın boyutlarından futbolcunuza vereceğiniz prim ve cezaya, oyuncuları doğru hazırlamaktan doğru yönledirmeye, disiplinsiz davranışlara ödün vermemekten, medyanın sorularına ve dedikodularına karşı güçlü durmaya, yöneticilerinizle iyi ilişkiler kurmaya, yardımcılarınızın uyarılarına kulak vermeye ve taraftarlara kendinizi ispat etmeye kadar pek çok görev bütün teknik direktörlerin kaderi gibi.
Son beş yıldır iki boyutlu da oynanabilen oyun, 2009 versiyonunda pek çok yenilik barındırıyor. FM 2009'da en önemli değişiklik oyunun 3 boyutlu hale gelmesi. Ancak 3D grafikler o kadar yetersiz ki, oyun yavaşlıyor. İşin iyi yanı oyun, içinde 2D motorunu da hâlâ barındırıyor.

KADIN MENAJER DE VAR
Maç sırasında oyuncuların reytingleri, saha içine nasıl dağıldıklarını gösteren oranlar gibi özellikler de Football Manager'ı daha gerçekçi kılıyor. Yardımcı menajer de yeni oyunda eskisine göre daha etkili. Maç sırasında oyuncular, yapacağımız değişiklikler ve taktikler hakkında ona danışmak mümkün.
FM 2009'da transfer borsası da son derece kızışıyor. Dünyanın dört bir yanından takımınıza ve bütçenize uygun oyuncuları bulmak ve bu oyuncular için diğer kulüplerle rekabete girmek oyunu daha da zevkli kılıyor. 51 ayrı ligden takım çalıştırabildiğiniz oyunda birden fazla takım çalıştırma imkanı da bulabiliyorsunuz. FM 2009'daki belki de en ilginç yenilik ise cinsiyet konusunda. Oyuna yeni başlarken cinsiyet seçeneği eklenerek kadın menajer olma imkanı da sağlanmış. Football Manager her yeni versiyonunda gerçekliğe biraz daha yaklaşıyor yaklaşmasına ama bu durum, futbol seven ve bu oyuna meraklı insanların gün içinde bilgisayar başında daha fazla zaman harcayacakları anlamına da geliyor.
Haberin fotoğrafları