kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Ocak 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

AB Guantanamo hapishanesinin kapatılmasında ABD'ye yardım edecek

Giriş Saati : 26.01.2009 12:13
Güncelleme : 26.01.2009 21:29
Yeni Haber
Avrupa Birliği dışişleri bakanları, ABD'nin Guantanamo üssündeki ünlü hapishanenin kapatılması için AB olarak ABD'ye yardıma hazır olduklarını bildirdiler. Finlandiya Dışişleri Bakanı Alexander Stubb, hapsihaneden serbest bırakılması düşünülen fakat işkence görecekleri endişesiyle de memleketlerine gönderilemeyecek olan insanlar konusunda AB olarak insani açıdan sorumluluk almaları gerektiğini söyledi.

Adı insan hakları ihlalleri ve işkencelerle anılan hapishanenin kapatılması için yıllardır çağrıda bulunan AB, ABD'nin yeni Devlet Başkanı Barack Obama'nın hapishaneyi kapatma kararını memnuniyetle karşılamıştı. AB dış politika yüksek temsilcisi Javier Solana da "Amerikalı dostlarımızdan bu kobuda herhangi bir talep almadık. Bu, bir Amerikan problemidir ve bunu onların çözmesi gerekir. Fakat biz de ihtiyaç duyulması halinde yardıma hazırız" diye konuştu.

Hapishanenin kapatılmasının önündeki en büyük problem, serbest bırakılacak terör şüphelilerinin, can kaybı ya da işkence endişesiyle memleketlerine gönderilememeleri. Şimdiye kadar AB içinde sadece Portekiz bu tutukluları kabul edeceğini açıkladı. İngiltere de daha önce 12'sini almış ve daha fazlasını kabul etmeyeceğini açıklamıştı. AB, ABD'deki yeni hükümetle bağların kuvvetilmesi için bu konuda inisiyatif alma baskısı altında bulunuyor.

İHA