kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Ocak 2009, Pazartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
OKAN MÜDERRİSOĞLU

AB yolunda güç gösterisi

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, yeni görevine hızlı başladı. Ayağının tozuyla Brüksel'e gitti. Siyasi parti liderlerini ziyarete başladı. Ve cumartesi günü Dışişleri Bakanı Ali Babacan'la birlikte, kamudaki tüm üst yöneticileri bir masa etrafında topladı.
Zirveye katılan çok sayıda bürokratla görüştüm. İlk izlenimleri şöyle: "Bağış Başmüzakereci ama Babacan müzakere heyeti başkanı olarak ipleri bırakmaya niyetli değil." Öte yandan Bağış'ın, toplantı sonunda tüm müsteşar ve başkanlarla tokalaşması, pozitif mesajlar vermesi puan toplayan yönleri olmuş. Yeni Başmüzakereci atanması, Başbakan'n 4 yıl aradan sonra Brüksel'e çıkarma yapması, TRT 6 kanalı, Nazım Hikmet'e Türk vatandaşlığının kazandırılması AB nezdinde olumlu karşılanmış.Bu aşamada belirgin sinyal şu: "2007 seçim yılı idi. 2008'in kendine özgü siyasi zorlukları vardı. 2009'da ise yerel seçimlerden sonra bahane kalmıyor!"
Öte yandan Türkiye Çek dönem başkanlığında "Vergilendirme ve Sosyal Politika", İsveç dönem başkanlığında "Gıda güvenliği ve Çevre", 2010'daki İspanya dönem başkanlığında ise "Kamu Alımları ve Rekabet" faslını müzakereye açmaya hazırlanıyor.
Bakan Bağış'ın, "Önümüzde üç olasılık var. Tabii ki hedef tam üyelik. İkincisi İngiltere gibi veto yeriz ama bir süre sonra AB'ye üye oluruz. Üçüncüsü ise tüm yükümlülüklerimizi yerine getirir, Norveç gibi yola devam ederiz" vurgusu da dikkate değer bulunmuş.