kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Ocak 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Faciadan bir dakika önce yukarıdaki son fotoğrafı çekmek için grubun gerisinde kalan laboratuvar teknisyeni Elmas Aykaç, bu sayede sağ kurtuldu.

Silah patlaması mı yoksa çığın sesi mi?

26.01.2009
Silah patlaması sonucu çığ düştüğü iddialarını değerlendiren uzmanlar: Çığ düşerken çıkan sesi silah sanmış olabilirler. Ayrıca bir silah patlamasıyla tonlarca karın kopması çok zordur..
Felaketten sağ kurtulan Emel Şimşek'in ortaya attığı "Silah sesi duyduk. Sonra çığ düştü" iddiası olaya yeni bir boyut getirdi. Ancak yetkililer çığ düşmesi sırasında çıkan sesin silahı sesini andırdığını ve bunun da dağcıları yanıltmış olabileceğini belirtiyor. Nitekim Vali Nuri Okutan da, "Çığ koptuğu anda çıkan ses silah sesi sanılmış olabilir. Bu tür iddiaları savcılar araştıracak" diye konuştu. AKUT Başkanı Nasuh Mahruki ise, bu iddiayı çok ciddiye almadığını ifade ederek şunları söyledi: "Silah sesi ile yamaçlardaki karın düşmesi demek artık o kadar hassas bir dengede duruyor demek ki, bir silah sesi ile bile düşebilecek anlamına geliyor. Tonlarca karın bir silah sesi ile kopması o kadar kolay değildir.

'YAMACI KESMİŞLER'
Silahın çığı tetiklediği doğrudur ama oraya gelen insanların bunu farketmesi gerekirdi. Bastıkları yerde karın ne kadar kaygan olduğunu, alt tabaka ile üst tabakanın birbirinden ne kadar kolay ayrılabildiğini hissetmeleri gerekirdi, eğer silah sesi ile birlikte düşübilecek bir çığ idiyse bu. Böyle düşebilmesi çok büyük bir hassasiyet gerektirir. Ama yamacı kendilerinin kesmesi sebebiyle çığ düştü diye düşünüyorum." Bu arada Zigana Tünel Tesisleri sahibi Mehmet Eroğlu, geçen yıl da bu zamanlar çığ geldiğini, aynı bölgede bir yayla evini yuttuğunu, ancak burada kimsenin olmamasını faciayı önlediğini söyledi. Buna rağmen bölgenin yasak bölge olarak ilan edilmediğini öne sürdü.

GÜL'DEN BAŞSAĞLIĞI
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu'nu arayarak, Zigana'daki çığ düşmesine ilişkin bilgi aldı. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, "Sayın Cumhurbaşkanımız olaydan duyduğu derin üzüntüyü ifade ederek, hayatını kaybeden dağcılara Allah'tan rahmet dilemiş, ailelerine ve milletimize başsağlığı dileklerini iletmiştir" denildi.

BAŞBAKAN: ÜZGÜNÜZ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, Gümüşhane'nin Torul ilçesindeki Zigana Dağı'nda çığ düşmesi sonucu dağcıların hayatını kaybetmesinden büyük bir üzüntü duyduğunu bildirdi. Zigana'da meydana gelen bu olayın kendisini derinden yaraladığını ifade eden Erdoğan şöyle dedi: "Ölenlere Allah'tan rahmet diliyorum. Bayındırlık Bakanımız Faruk Bey oradaydı. Trabzon'da da arkadaşlarımızla değerlendirme yapacağız. Ona göre durumu tahlil edip ne yapılacağına dair kararımızı vereceğiz." Zigana Dağı'nda çığ düşmesi sonucu hayatını kaybeden 10 kişi için bugün Trabzon Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nde bir tören düzenlenecek.
Haberin fotoğrafları