kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Ocak 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MEHMET BARLAS
BAŞYAZI

Keşke CHP'nin İstanbul adayı Baykal olsaydı...

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak CHP'nin Kemal Kılıçdaroğlu'nu göstermesi, bu partideki insan israfının bir yeni örneğidir.
Kılıçdaroğlu, sakin üslubu ve belgelere dayanan iddiaları ile, CHP'nin iktidara dönük suçlamalarını TBMM'nin ötesine, televizyon izleyen geniş kitlelere taşıdı.
Açıkçası Kılıçdaroğlu yeni bir soluk getirdi CHP'ye.
Şimdi o, kazanması pek mümkün olmayan bir yerel seçimin muhtemelen yenik adayı konumunda, öne sürülüyor.
Her siyasi partinin ve her liderin kendilerine özgü tutumları ve dışarıdakilerin bilemedikleri hesapları vardır.
Ama siyaset neticede kamuya dönük bir meslektir ve herkes siyasetçilere akıl öğretme hakkını kendinde görür.
Bu açıdan bana göre CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı'nın, Genel Başkan Deniz Baykal olması gerekirdi.
Hem karizması, hem örgüt üzerindeki gücü hem de halk arasındaki imajı ile, Belediye Başkan adayı Deniz Baykal, İstanbul'daki yerel seçime bir genel seçim havası getirebilirdi.
Belediye Başkanı seçildiği takdirde de hem erken genel seçim isteyebilir, hem de Tayyip Erdoğan'ın tekelindeki "İstanbul'un eski Belediye Başkanı-Başbakan" unvanının ilk yarısına ortak olurdu.
Bu sırada da CHP Genel Başkanlığı'nı geçici olarak Kemal Kılıçdaroğlu yürütürdü.

Herkesin hesabı farklı
Sanırım Deniz Baykal'ın Belediye Başkan adayı olması, CHP'li seçmenleri Kılıçdaroğlu'nun aday olmasından daha fazla heyecanlandırırdı.
Ancak daha önce de söylediğim gibi, siyasetçilerin hesapları ile dışarıdakilerin hesapları birbirine uymaz.
Bakın mesela arkadaşımız Reha Muhtar da Kılıçdaroğlu'nun adaylığı konusunda benim düşündüklerimle aynı olan düşünceleri yansıtmış Vatan'daki köşesinde:
"Ne yaptıysak, ne söylediysek fark etmedi... Bay Deniz Baykal, bay Kemal Kılıçdaroğlu'nu İstanbul'a Belediye Başkan Adayı yaptı... Sanıyorum Bay Tayyip Erdoğan iyice bir rahatlamış, keyiflenmiştir bu karardan... Kemal Kılıçdaroğlu'nun da İstanbul'a aday olmasıyla, önümüzdeki genel seçimde Bay Tayyip Erdoğan'a rakip olacak bir müstakbel lider adayının şimdilik olmadığı ortaya çıkmıştır... Bay Kemal Kılıçdaroğlu yolsuzluklara karşı verdiği dosyalı muhalefet mücadelesi, demokratik olgunluğu, halkta yarattığı müthiş prestijle, karizması güçlü Tayyip Erdoğan'a karşı, Baykal'la birlikte genel seçimlerde yürüyecek en etkili figürdü... Bu şansı kalmadı Bay Kemal Kılıçdaroğlu'nun... İstanbul'a belediye başkanı olursa zaten genel seçimlerde olmayacak... İstanbul'u kazanamazsa, prestij kaybedecek, eski gücünde olmayacak..."