kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Ocak 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MELİHA OKUR

İran-Irak-Türkiye üçgeni!

ABD'nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, iki şapka taşıyor. Hem asker, hem sıkı bir diplomat. Kürt sorunu üzerinde kafa yormuş bir uzman.
Ortadoğu'yu ve enerji yolculuğunu çok iyi biliyor. Daha önce iki kere Türkiye'de görev yaptı. Son işyeri adresi Irak'tı, iki ay önce yeniden Ankara'ya yerleşti.
Bağdat-Ankara hattında çok çalışacak! İranIrakTürkiye üçgeninde "tur" atacak!..
Kuzey Irak ile petrol ve doğalgaz yolculuğunda, Barzani yönetimi ile ilişkilerde "anahtar" olacak. İki gü ndür İstanbul'daydı. Bize göre nabız yokladı. Irak Ulusal Hükümeti'nin şubat ortasında İstanbul 'da "Irak'ta yatırım yapacak petro l şirketleri" toplantısı öncesi Amerikan Şirketler Derneği ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) çatısı altındaki Türk Amerikan İş Konseyi ( TAİK) üyeleriyle görüşmeyi tercih etti.
Açıkçası Türkiye ve ABD ilişkilerinde yeni bir süreç başlıyor. Ortak payda İran ve Irak.
ABD büyükelçileri için Türkiye görevi önemli! Ankara'da görev yapan diplomatlar hep terfi ediyor.
Ya, Dışişleri'nde önemli bir göreve geliyor.
Ya, üst düzey bürokrat oluyor.
İki görevi de üstlenmeyenler ise yüksek maaşla emekli oluyor.
ABD Büyükelçileri emeklilik için yaş sınırına takılmıyor. Jeffrey, 66 yaşında, sohbetlerde Türklere, "Biz bizeyiz!" diyor. Gittiği toplantılarda Türkçe konuşmaya özellikle itina gösteriyor. Bu durumda uzun süredir ayrı dili konuşan Türkiye ve ABD, acaba artık aynı dili konuşacak mı?
Hiç şüphe yok ki, Obama ile birlikte başlayan yeni dönemde her iki ülkenin de farklı dillerden konuşma şansı yok. Bu acı dolu coğrafyada Türkiye ve ABD, birlikte yola devam edecek. ABD için kritik sayılan, "Kafkaslar ve Ortadoğu" için Türkiye'den başka açılım sağlayabilecek bir başka model ülke yok!!! Türkiye AB ile entegre olmaya çalışan demokratik, laik bir ülke.
Mesaj net...