kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Ocak 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Uzuner’in kitabında yemek tariflerinin desenleri de var.

Uzuner'den yolculuk hikâyeleri

21.01.2009
Buket Uzuner'in yedi öyküsünden oluşan Yolda adlı kitabı, 4 Şubat'ta Turkuvaz Kitap'tan çıkacak. Kitap, yedi kentten, yedi ayrı insanın hikâyesini anlatıyor..
Yazar Buket Uzuner, Marakeş'ten Helsinki'ye, Honolulu'dan Madrid'e, Berlin'den Hiroşima ve Montreal'e ulaşan küresel bir rotada, tamamı yollarda geçen ve sıradan insanların sıradışı yol hikâyelerini içeren yeni kitabı Yolda ile, 4 Şubat'ta okurlarıyla buluşacak. Turkuvaz Kitap etiketiyle basılacak sürpriz öyküler bütünü, halen tüm kitapları Everest Yayınları'nca okurlara ulaştırılan Uzuner'in eski dostu, Turkuvaz Kitap Yayın Yönetmeni ve çevirmen İlknur Özdemir'le geçmişe uzanan ortak çalışma düşlerinden doğan bir 'ilk' yapıt olma özelliğini taşıyor. Uzuner'e ait 168 sayfalık kitap, yedi şehri, yedi dili, yedi yemeği, yedi hikâyeyi ve bir İstanbullu yazarı bir araya getiriyor. Türk edebiyatının 'gezgin hikâyecisi' Uzuner, Yolda kitabındaki tüm öykülerini, gerçek kişi ve durumlara dayandırarak, 'Ben' diye başladığı cümlelerle, bir diğer deyimle birinci tekil şahıs tanıklığı ile okurlara sunuyor. Kitap, uzun yolculuklarda tesadüf eseri yanımıza oturan yabancılara, başkalarına asla açamayacağımız hikâyelerimizin her daim içimizde bulunduğu ve aktarılabilirliği gerçeğine dayanıyor.

SÜRPRİZ DESENLER
Yolda kitabında Zeynep Özatalay imzasıyla kimi yerel kültür objelerinin desenlerine de yer verilecek. Her öyküde ortalama üç veya dört adet yer alacak obje desenleri, yazarın çıktığı gerçek seyahatlerden toplanmış gerçek parçalardan ilhamla üretilmiş olmalarıyla, kitaba ayrı bir gerçeklik katıyor. Uzuner öte yandan, kitaptaki her öykünün sonuna, ilgili ülkenin tanınmış bir yemeğinin tarifini de eklemiş. Kitaptaki Müneccim Cemilâ ve Marakeş Treni adlı öyküde tarifi yapılan yemeğin adı; 'sebzeli tajin kebabı ve kuskus' olmuş. Turkuvaz Kitap Genel Yayın Yönetmeni İlknur Özdemir'e göre Yolda kitabı, 'gezgin' karakterleri yapıtlarına konu eden ve bir süre Kanada'da yaşamış yazarın, Gabriel Garcia Marquez imzalı 12 Gezici Öykü veya Jack Kerouac'ın Yolda adlı Beat kuşağı klasiğine gönderdiği bir 'selam' niteliğini taşıyor.