kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Aralık 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MELİHA OKUR

Rakipler paket açıyor, Türkiye bakıyor!

Zor bir yıla giriyoruz. Bu ülkeyi yönetenler 2009'da "İş ve aş" sorununu çözmek için sosyal boyutu ağır basan özel paketler açmak zorunda kalacak. Sektörler, küresel durgunlukta güç kaybedecek. Sektörleri iyi analiz etmek zorundayız.
Biz, ilk etapta gündemimize Türkiye'ye gelir sağlayan iki önemli kalemi aldık. İlk gelir kalemimiz ihracat. Küresel durgunluk ihracat pazarlarımızı vurdu. 2009'da ihracatta ciddi sorun yaşayacağız. Elde tek bir şansımız kaldı.
O da turizm!
Turizm sektörü gergin, Yatırımcı ve işletmeciler beklemeye geçti. 2009'u iyi anlamak için rezervasyonların netleştiği şubat ayındaki tabloyu görmek istiyorlar. Gelen makro veriler iyi sinyal vermiyor!
Ancak ortada sorun var. Turizm sektörü ile Turizm Bakanlığı arasındaki ipler kopmuş, bakanlık ve sektör ayrı ayrı noktalarda krize doğru koşuyor!
Sektör, "Çözüm" istiyor. Turizm ve Kültür Bakanlığı ise "Hizipçilik" derdinde!!!
Hizipçilik siyasi hastalığımız. Kabul, siyasetçiler, hizipçilikten kurtulamıyor, bari bu hastalığı vizyon sundukları, yol gösterdikleri sektörlere taşımasalar!
Çünkü bu kriz ortamında hizipçilik işe yaramıyor! Hizipçilik 26 milyon ziyaretçisiyle 21 milyar dolar gelir sağlayan sektöre, "süne" gibi zarar veriyor. Hatırlatalım.
2009'da 28 milyon ziyaretçi bekliyoruz. 24 milyar dolar turizm geliri hedefine odaklandık.
Diyeceksiniz ki; "Turizm ve Kültür Bakanlığı ne yaptı? "
Ne olacak sanki?
Rakip ülkeler paket üzerine paket açarken Türkiye, kitle turizmini küçümsüyor, kültür turizmine doğru koşuyor. Kitle turizmiyle sınıf atlayan rakipler ise bakın ne yapıyor?
İspanya; 400 milyon euroluk kurtarma paketi hazırladı.
Yunanistan: 1.5 milyar dolarlık destek paketinin ilk bölümü olan 260 milyon euroyu devreye soktu.
Mısır: 1.2 milyar dolarlık paket yola çıktı.
Turizm ve Kültür Bakanlığı'nın 2009 bütçesi 1 milyar 5 milyon YTL.
Türkiye'de ise Turizm Bakanlığı iki iş yaptı. Bütçeyi büyüttü, Tanıtım bütçesini küçülttü. Tanıtım bütçesi 140 milyon dolardan 65 milyon dolara düştü! Turizm sektörü elmanın yarısı gibi ikiye bölündü!
Türkiye'de turizmin lokomotifi konaklama sektörü. Konaklamada 12 dernek bir araya gelmiş. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) kurulmuş. TÜROFED sektörü temsil ediyor. Ama nedenini bilmiyoruz, Turizm Bakanlığı, TÜROFED ile bir türlü mutlu olamıyor! Bakanlık ile gizliden gizliye yaşanan büyük bir sorun var.
İstanbul Derneği TUROB ise akıllı, vakit kaybetmedi, birdenbire öncülük ettiği TÜROFED'den koptu gitti.
Sektör karıştı.
TUROB'un TÜROFED'den ayrılmasının nedeni acaba Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın TÜROFED mutsuzluğu mu?
Yoksa Turizm Bakanlığı bürokratlarının işgüzarlığı mı?