kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MELİHA OKUR

Kimyacılar elektriği kesti!

Anadolu'da, "Koyun can, kasap et derdine düştü!" derler. Kimya sanayicileri de şimdi aynı durumda. Türk sanayisinin omurgasını oluşturan kimya sanayisinde kriz çanları çalıyor. Sektörde son bir ayda üretim yüzde 50 düştü. Felaket tellallığı yapmak istemiyoruz. Ama kimya sektörüne, "Aman dikkat!" demeyi ihmal etmiyoruz.
Kimya sanayicisi stresli. İşçiler tetikte. Sıkıntı büyüyor. Sanayiciye elektrik satan Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ)
ise sanayideki bu durumu kavrayamamış, denetime başlamış. Elektrik tüketimindeki düşüşü "Sanayici kaçak elektrik mi kullanıyor," diye araştırıyor.
TEDAŞ, fatura takibinde!
Sanayici ise yeni pazar bulma peşinde!
İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçılar Birliği Başkanı Murat Akyüz anlatıyor:
"Kimya sanayisinde üretim bir anda yüzde 50 düşünce elektrik tüketimi de durdu. Bu durum TEDAŞ'ı harekete geçirmiş.'Acaba fabrikalar kaçak elektrik mi kullanmaya başladı?' diye ne kadar fabrika varsa gezmeye başlamışlar.
Geçen hafta da bizi ziyarete geldiler, fabrikamızı gezdiler. Kaçak elektrik kullanıp kullanmadığımızı kontrol ettiler. Üretim yok ki elektrik kullanalım."
Enerji Bakanlığı Müsteşar Vekili Selahattin Çimen, "Finansal krizin Türkiye'ye etkileri" konulu konferansta, "Türkiye, 2008'de 198 milyar kwh enerji tüketti" değerlendirmesini yapmış. Oysa hedef; 204 milyar kwh' tı.
Hedef tutmamış.
Demek ki, sanayide dişliler dönmüyor!!!
3 milyar dolar ihracat yapan sektör 2009'a umutlu giremiyor.