kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Ocak 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Bin Ladin'in varisi ev hapsinden çıktı

CİHAN
Giriş Saati : 17.01.2009 11:19
Güncelleme : 17.01.2009 23:47
Yeni Haber
El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in oğlu ve varisi olan Saad bin Ladin'in, ev hapsinde olduğu İran'dan ayrılarak Pakistan'a babasının yanına gittiği iddia edildi. Amerikan istihbaratı, İran ile El Kaide arasındaki karanlık ilişkinin önemli bir ismi olan Saad bin Ladin'in, Pakistan'da olduğuna inandıklarını duyurdu. 2003 yılında tutuklanan genç Ladin'in, geçtiğimiz Eylül ayında İran'dan ayrılmış olabileceği belirtiliyor. Ancak Saad bin Ladin'in ev hapsinden mi kaçtığı yoksa İran tarafından serbest mi bırakıldığı henüz bilinmiyor.

El Kaide'nin gerçekleştirdiği saldırılarda önemli bir rol oynadığı belirtilen Saad bin Ladin, ABD'nin Afganistan'ı işgal ettiği 2001'den beri İran'da yaşadığı belirtiliyordu. Son yıllarda ev hapsinde olduğu söylenen Saad bin Ladin'in, aynı zamanda İran ile aracılık yaptığı da öne sürülüyordu. Ladin ve 30 kadar üst düzey El Kaide yetkilisi, 2003'te tutuklanmışlardı.
ABD ve Suudi Arabistan, İran'daki El Kaide üyelerinin vatandaşı oldukları ülkelere gönderilmesini istiyordu. Washington, uzun süre İran'ı El Kaide üyelerini muhafaza etmekle suçlamıştı. 11 Eylül saldırılarını soruşturan komisyon da İran ve El Kaide'nin 1990'lı yıllarda birlikte çalıştıklarını öne sürmüştü.

Ancak İran ise genç Ladin ile birlikte birçok El Kaide üyesini tutuklamıştı. İran'ın El Kaide üyelerini, ABD'nin kendisine saldırmaması için bir güvence olarak değiş tokuş etmek için veya El Kaide'nin İran'ın çıkarlarına saldırmasını önlemek için bir denge unsuru olarak elinde tuttuğu düşünülüyordu.

2003 yılında ise İran ve ABD'nin, ellerinde tuttukları El Kaide ile Halkın Mücahitleri grubu üyelerini değiş tokuş etmek için gayri resmi görüşme yaptıkları iddia edilmişti.

Amerikan Ulusal İstihbarat Başkanı Michael McConnell, dün gazetecilere yaptığı açıklamada "Konuştuğunuz kişi (Saad bin Ladin) İran'dan ayrıldı. Orada değil. Muhtemelen Pakistan'da" dedi. McConnell, Amerikan istihbaratına göre 1982 doğumlu olan Saad bin Ladin'i "çok iyi bağlantıları olan çaylak terörist" diye niteledi.

Michael McConnell, Saad bin Ladin'in yer değiştirmesinin bir anlaşmayla mı olduğu sorusuna cevap vermezken, İran'dan nasıl ayrıldığına dair detayların da bilinmediğini aktardı. Ancak Ladin'in oğlunun İran'dan ayrılmasının, ABD'nin terörle mücadele çabaları için ümit verici olduğunu söyleyen McConnell, "Benim dünyam için bu oyunculardan birinin benim ulaşabileceğim bir yerde olması daha iyi" dedi.

Amerikalı yetkililer, son zamanlarda Pakistan-Afganistan sınırındaki bölgelerde yaptıkları baskılarla El Kaide liderliğini bozguna uğratma konusunda başarı sağlandığını düşünüyorlar. Ancak Saad bin Ladin'in Pakistan'a gelmesinin de El Kaide'nin lider kadrosunun yenilenmesine yol açabileceği de dile getiriliyor. Bu açıdan Amerikan terörle mücadele yetkilileri, bu gelişmeyi endişe verici olarak değerlendiriyor.

Saad bin Ladin'in babasıyla buluşup buluşmadığı veya örgüt içindeki konumunun yükselip yükselmediği bilinmiyor. Genç Ladin'in babasına en yakın ve eylemlerine en çok dahil olan oğlu olduğu ve en az Usame bin Ladin kadar aşırı olduğu sanılıyor.

Amerikan Hazine Bakanlığı da dün genç Ladin ile birlikte İran'da olduğuna inanılan 3 El Kaide üyesinin hisselerini dondurduğunu açıkladı.

Öte yandan Saad bin Ladin'in, ABD'nin yeni Başkanı Barack Obama'nın İran ile yeni tür ilişkiler kurabileceğini söylediği, İran ve ABD ilişkilerinin hassas olduğu bir döneme denk gelmesi de dikkat çekiyor.

Saad bin Ladin'in İran'dan ayrıldığı iddiası ilk olarak Eylül ayında El Kaide'ye ait sitelerde yer almıştı. Ancak bu bilgi bu açıklamayla ilk kez ABD istihbaratı tarafından da doğrulanmış oldu.

İran'ın elindeki El Kaide üyeleri arasında El Kaide operasyonlarının şefi olan ve Mısır özek kuvvetlerinin eski bir üyesi olan Saif Adil de bulunuyordu. Ancak Adil'in İran'dan ayrılıp ayrılmadığı henüz bilinmiyor.