kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Ocak 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Ateşi yine kesemediler

16.01.2009
Gazze'deki dramı durduracak ateşkes, siyasi açıklamalar arasında boğuldu. Ardı ardına gelen ılımlı açıklamaları, Hamas'ın resti 'öldürdü'..
İsrail'in Gazze'deki operasyonuna son vermesini sağlayacak ateşkes, düğüm oldu! Sabah saatlerinde iki tarafın kaynaklarına dayandırılarak gelen haberler olumlu yöndeydi. Ancak birkaç saat geçmeden sert açıklamalar geldi, Mısır ve Katar'da yürütülen ateşkes görüşmeleri çıkmaza girdi. İşte saat saat dün yaşanan "ateşkes" gelişmeleri.

* Saat 08.45: Hamas ateşkesi "prensipte" kabul etti. Ancak ateşkesin bir yıllık olması, İsrail askerlerinin bir hafta içinde çekilmesi, sınırların açılmasını şart koştu.

* 09.15: İsrail Dışişleri Bakanı Livni, olası çözümü görüşmek üzere ABD'ye gitti. İsrail, bir başka heyeti de ateşkeste arabuluculuk yapan Mısır'a gönderdi.

'SON AŞAMADAYIZ'

* 09.26:
Heyetler yola çıktıktan, Hamas "Ateşkesi prensipte kabul ediyoruz" açıklaması yaptıktan sonra İsrail'den bir ılımlı gelişme daha geldi. Başbakanlık Sözcüsü Mark Regev, "Umuyoruz operasyonda son aşamaya gelindi" açıklaması yaptı.

* 10.00: Kaynaklar, İsrail'in "şartlı ateşkesi kabul etmediğini" söyledi.

* 11.15: İsrail Başbakanı Olmert, ateşkes anlaşmasında "Filistin lideri Abbas'a bağlı güçlerinden Gazze'ye konuşlanması" maddesinin yer almasını talep etti.

MEŞAL REST ÇEKTİ

* 12.00:
İsrailli Bakan Benyamin Ben Eliezer, "yarın" (bugünü kast ediyor) sonuç alınabileceğini belirten bir açıklama yaptı: "Koşullar henüz bir sonuç vermedi. Ancak cumartesi geç saatlerde bu gerçekleşebilir ve olanları arkamızda bırakabiliriz..."

* 13.09: Arap gazetesi El Şark El Evsat, "Mısır ve Hamas'ın ateşkes konusunda anlaştığını, İsrail'in onayını beklediğini" bildiren bir haber geçti. Mısırlı yetkililere dayandırılan haberde Hamas'ın roket saldırıları ve İsrail operasyonun bugün durdurulacağı, İsrail askerlerinin kademeli olarak çekilmeye başlayacağı bilgisi yer aldı.

* 14.04: Ancak umutları rafa kaldıran açıklama, Hamas örgütünün siyasi lideri Halid Meşal'den geldi. Meşal, "ateşkes şartlarını kabul etmeyeceklerini, İsrail saldırıları duruncaya kadar direnişin süreceğini" açıkladı.

* 16.50: ABD ile İsrail, Gazze'ye silah akışını önlenmesi için mutabakat imzaladı. ABD Dışişleri Bakanı Rice "Atılacak adımlar kalıcı ateşkese katkıda bulunacak" dedi.

* 17.00: Batılı diplomatlar İsrail Başbakanı Olmert, Filistin lideri Abbas ve Mısır Devlet Başkanı Mübarek'in İsrail ile Hamas arasında yapılacak ateşkes anlaşmasını destekleyecek bir anlaşmayı yarına kadar imzalayabileceğini ileri sürdü.
Haberin fotoğrafları