kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Ocak 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kabine, Gazze ateşkesini oylayacak

CİHAN
Giriş Saati : 17.01.2009 10:12
Güncelleme : 17.01.2009 23:37
Yeni Haber
Amerikan yönetimiyle Mısır'dan Gazze'ye tünellerle silah sokulmasını önlemeye yönelik bir mutabakat zaptı imzalayan İsrail, bugün Mısır'ın önerdiği ateşkes teklifini oylayacak.

İsrail kabinesinin, dördüncü haftasını bulan saldırıları sürdürüp sürdürmeyeceğini belirleyeceği oylamada Mısır'ın ateşkes teklifinin kabul edilebileceği belirtiliyor. Mısır'ın ateşkes teklifi, İsrail'in saldırılarını 10 gün içinde durdurmasını öngörüyor.

Sınırdan bölgeye silah sokulmasını önlemek için güvenlik düzenlemeleri yapılana kadar İsrail askerlerinin Gazze içinde ve sınır geçiş noktalarında kalabileceği belirtiliyor. Ateşkes teklifine göre Mısır, alacağı uluslar arası yardımla Gazze'ye kaçak silah sokulan tünelleri kapatacak. Hamas'ın talebi olan Gazze ablukasının kaldırılması konusunun görüşülmesi ise bir ileri tarihe bırakılacak.

İsrail radyosu, Pazar günü İsrailli liderlerin ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un da katıldığı bir ateşkes zirvesi yapılabileceğini duyurdu.

İsrail'in 27 Aralık'ta başladığı saldırılarda ölü sayısı çoğu sivil bin 50'yi geçerken, yaralı sayısı ise 5 bin 100'ü buldu. İsrail, operasyonunu Hamas'ın roket saldırılarını durdurmak için düzenlediğini savunuyor.
İsrail ateşkes için de Hamas'ın saldırılarını durdurması ve yeniden silahlanmasının önlenmesini şart koşuyor.

İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ve ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice da Washington'da, Mısır'dan Gazze'ye tünellerle silah sokulmasını önleme konusunda bir anlaşma imzaladı. Anlaşmanın, Hamas'ın deniz, kara veya hava yoluyla yeniden silahlanmasını engellemeyi hedeflediği belirtildi.

Öte yandan ABD'nin yeni Başkanı Barack Obama'nın resmen göreve başlayacağı tarihin yaklaşmasının, ateşkes ihtimalini de yükselttiği ve ABD'nin yeni döneme Gazze sorunu ile uğraşarak girmeme konusunda çaba gösterdiği belirtiliyor.