kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Ocak 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Sağlıklı bebek 16 yılda geldi

Pervin METİN /SABAH
17.01.2009
Genetik hastalık yüzünden 16 yıl bebek hasreti çeken çift, genetik ayıklama tedavisiyle bir erkek bebek sahibi oldu. 3.5 kiloluk Yağız Efe literatüre geçti..
Sevim - Gürsel Dinç çifti, "kistik fibrozis" adı verilen ve birçok organda işlev bozukluğu yaratan genetik bir hastalık yüzünden 16 yıl çocuk sahibi olamadı. Bankacı Sevim Dinç (40) 7 kez hamile kaldı ancak bebekler ya anne karnında ya da doğar doğmaz öldü. Doktorlar çiftin çocuk sahibi olamayacağını, ya da çocuğun sakat olacağını söyledi. Ancak hayallerinden vazgeçmeyen çift, PGT denilen genetik ayıklama yöntemiyle bebek sahibi olabileceğini öğrendi. Tıbbi mümessil olan Gürsel Dinç (41), tedavi için 1.5 yıl önce Eskişehir'den İstanbul'a geldi. Op. Dr. Seval Taşdemir ve Tıbbi Genetik Uzmanı Dr. Hakan Özön ve Biyolog Şefik Tavukçuoğlu'ndan oluşan ekip çalışmaya başladı. 3 aylık çalışma sonucunda, laboratuvar ortamında embriyolar elde edildi. Ancak ileri yaş nedeniyle anne babadan sadece iki sağlıklı embriyo elde edildi. Hastalıklı genlerden arındırılıp rahme yerleştirilen iki embriyodan biri tutundu. Testlerde kistik fibrozise rastlanmadı.

NADİR VAKALARDAN BİRİ
Dinç çifti, anne baba olmanın sevincini 31 Aralık'ta, 2008'in son dakikalarında yaşadı. Yağız Efe 3.5 kilo ağırlığında sağlıklı bir bebek olarak dünyaya geldi. "Hayatımızda yeni bir sayfa açıldı" diyen Sevim Dinç, "O kadar heyecanlıydım ki, doğuma ağlayarak girdim. 16 yıl anne baba olmak için bekledik. Tarif edemeyeceğimiz bir ruh hali içindeyiz" dedi. Op. Dr. Seval Taşdemir ise, akraba olmamalarına rağmen iki tarafın da kistik fibrozis taşıyıcısı olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi: "Bu hastalık kalp, böbrek, beyin gibi birçok organda sakatlık bırakır. Az yumurtayla sağlıklı embriyolar bulmaya çalıştık. Üstelik anne daha önce çok düşük yaptığı için rahimde deformasyon oluşmuştu. Yağız Efe, dünyada bu yöntemle doğan nadir çocuklardan biri."