kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Ocak 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İki aşamalı ÖSS dönemi

Nergis DEMİRKAYA ANKARA
16.01.2009
Üniversite adayları birinci aşamada 'Yükseköğretime Geçiş' sınavına girecek. Bu sınavı verenlere ikinci aşamada 8-10 ayrı temel dersten 4 sınav yapılacak..
YÖK'ün merakla beklenen yeni üniversiteye giriş sistemi çalışmasının çatısı oluşturuldu. 2010 yılında öğrenciler iki aşamalı bol sınavlı yeni bir sistemle üniversiteye yerleştirilecek. "Bol sınav"daki en önemli hedeflerden biri, üniversitelere öğrenci seçmede daha çok söz hakkı vermek. YÖK Genel Kurulu önceki gün yapılan toplantısında 2010 yılında yapılmak istenen değişikliği görüştü. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan'ın sunduğu, 29 Ocak toplantısında karara bağlanacak yeni sistemin ana unsurları şöyle olacak:

* BİRİNCİ AŞAMA: Lise sonrası "Yükseköğretime Geçiş" sınavı konulacak. Lise müfredatına dayalı sınavda temel matematik ve Türkçe bilgisi ölçülecek. Sınavda bir baraj puan belirlenecek. Açıköğretim ve iki yıllık meslek yüksekokulu yerleştirmeleri buna göre yapılacak. Ancak, 2 yıllık okullar için ayrı bir sınav da tartışılıyor..

* İKİNCİ AŞAMA: Tıp, hukuk, mühendislik gibi 4 yıllık fakülteye girmek isteyenler ikinci aşama sınavlarına da girecek. Birinci sınavda aldıkları puan da etkili olacak. Bu kapsamda fizik, matematik, tarih, yabancı dil gibi 8-10 temel dersi kapsayan gruplar halinde (fen bilimleri, sosyal bilimlermatematik gibi) ayrı günlerde sınavlar yapılacak. Üniversiteler hangi puan türünde öğrenci almak istediğini belirleyecek. Adayların testlerden aldığı puana birinci basamakta aldığı puan ve yasa gereği okul başarı puanları eklenecek. Toplam puanlara göre yükseköğretim merkezi yerleştirme yapacak.