kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Ocak 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Askerden hukuk uyarısı

ANKARA
16.01.2009
Asker, Ergenekon'daki sessizliğini haftalık toplantıda bozdu. Uyarılarda bulunan Genelkurmay "Masumiyet karinesinin ihlal edildiğini" savundu, "Belgelerin sızması devleti yıpratır" dedi..
Ergenekon operasyonunun onuncu dalgasının ardından sessizliğe bürünen Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) suskunluğunu bozdu. Operasyonun ardından ilk basın brifingi için medyanın karşısına çıkan Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, yaptığı açıklamada Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılığı üstü kapalı bir şekilde eleştirdi:

MASUMİYET KARİNESİ UYARISI: Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 157. maddesine göre soruşturmanın gizli yürütülmesi gerekmektedir. Buna rağmen anayasanın suçluluğu hükmen sabit oluncaya kadar kimsenin suçlu sayılamayacağı hükmü, masumiyet karinesi, adil yargılanma hakkı gibi en temel hukuk ilkelerinin ihlal edildiği görülmektedir.

BELGELER SIZDIRILIYOR MESAJI: İstanbul Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülmekte olan soruşturmaya ilişkin olarak yetkili mahkemece, "Konunun hassas olması ve sürekli ifadelerin medyada yer almasının adil yargılamayı etkileme ve delilleri karartma şüphesini oluşturduğu'' gerekçesiyle soruşturma dosyasının incelenmesi ve belgelerden suret alınmasına bile kısıtlama kararı verilmiştir. Buna rağmen, temel insan hakları ve temel hukuk ilkelerinin ihlal edildiği görülmektedir.

DEVLETE ZARAR VERİYORLAR: Sorumlu olması beklenen kişilerin yarattığı bu hassas ortam kişilere, kurumlara, yargıya, devlete de büyük zararlar vermektedir.

SİLAHLAR İÇİN 5 KİŞİLİK HEYET: Genelkurmay Askeri Savcılığı ile İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan 5 kişilik heyet Dönmez'in evinden çıkan silahlarla ilgili inceleme yapıyor.

ÇETE HASSASİYETİ
Genelkurmay Başkanlığı, Sauna ve Atabeyler çetelerine adı karışan muvazzaf subaylara ilişkin yürütülen adli işlemler hakkında da detaylı bilgi verdi. Genelkurmay Başkanlığı'nca verilen soruşturma emri kapsamında yüzbaşı Nuri Gökhan'ın, Atabeyler çetesine adı karışan 3 personelin hapis cezasına çarptırıldığını ve YAŞ kararları kapsamında TSK ile ilişiğinin kesildiğini açıkladı. Genelkurmay, Eskişehir'deki evinde çok sayıda silah ve patlayıcı bulunan Ergenekon tutuklusu emekli binbaşı Fikret Emek'e de yine Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nce "askeri eşyayı gizlemek suçundan" kamu davası açıldığını hatırlattı. Genelkurmay, kamuoyunda "Karargâh evleri'' olarak bilinen olaya ilişkin de, ilgili kuvvet komutanlığınca başlatılan soruşturmanın Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Savcılığı'nca bütün boyutlarıyla yürütüldüğünü bildirdi.