kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Ocak 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

TBMM Başkanı Toptan Cezayir'de

Giriş Saati : 11.01.2009 13:29
Güncelleme : 11.01.2009 22:03
Yeni Haber
TBMM Başkanı Köksal Toptan, Gazze'deki olayları, ''İnsanlık dramı ve ayıbı'' olarak nitelendirerek, Filistinliler arasındaki ihtilafın önlenememesi halinde bundan İsrail'in yararlanacağı uyarısında bulundu.

Toptan, Cezayir'deki temaslarının 2. gününe, Cezayir Ulusal Halk Meclisi Başkanı Abdülaziz Ziari ile görüşmesiyle başladı.

Ziari, Toptan ve beraberindeki parlamento heyetinin ziyaretinin, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi açısından önemine işaret etti. Ziari, Türkiye'nin, Asya ile Avrupa kıtasını, İslam ile Hristiyan ülkelerini birbirine bağlayan çok önemli bir ülke olduğunu söyledi. Ziari, Türkiye'yi, başta Orta Doğu olmak üzere, yaşanan krizlerdeki tutumundan dolayı takdir ettiklerini dile getirdi.

İslam dünyasının, çok zor bir dönemden geçtiğini ifade eden Ziari, Filistinlilere yönelik, Gazze'de bir asimilasyon ve insanlık dramı yaşandığını söyledi.

Cezayir Ulusal Halk Meclisi Başkanı Ziari, bu insanlık dramına karşı ortak karar alıp, bölgede barış ve kardeşliği gerçekleştirmeleri gerektiğini ifade ederek, ''İsrail'in yaptığı büyük teröre, karşı koymalıyız'' dedi.

Ziari, 2006'da Türkiye ile Cezayir arasında 3 milyar dolar olan ticaret hacminin, geçen yıl 4 milyar dolara çıktığına işaret ederek, Türkiye'nin bütün alanlarda önemli bir stratejik ortak olduğunu belirtti.

Türkiye'nin, AB'ye üyelik sürecini dikkatle izlediklerini dile getiren Ziari, Türkiye'nin AB'ye üyeliğinin, İslam halkları açısından yararlı olacağını vurguladı.

DÜNYA GERÇEKLERİ GÖRMEYE BAŞLADI

TBMM Başkanı Köksal Toptan da ''dost ve kardeş ülke'' olarak nitelendirdiği Cezayir'de bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi ve misafirperverlik dolayısıyla teşekkür etti.

Türkiye ile Cezayir arasında, köklü, tarihi ve yakın ilişkilere işaret eden Toptan, iki ülkenin, bölgesel ve uluslararası konularda aynı görüşleri paylaştığını söyledi.

Köksal Toptan, Gazze'de meydana gelen olaylar karşısında, Türkiye ve Cezayir'in görüşlerinin ortak olduğunu ve her kademedeki tepkilerin örtüştüğünü dile getirerek, şöyle devam etti:

''Gazze'de meydana gelen olaylar sadece İsrail ile Hamas'ın, sadece İsrail ile Filistin'in, sadece Müslümanlar ile başkalarının mücadelesinin ötesinde bir insanlık olayıdır. Gazze'de meydana gelen gelişmeler, bir insanlık dramı ve ayıbıdır. 2 yaşındaki bebeklerin, 7-8 yaşındaki çocukların, çaresiz kadınların öldürülmesini haklı kılabilecek hiçbir politik, kabul edilebilir bir gerekçe olamaz. Bunun savunulması mümkün değil.

Üzülerek gördük ki dünyanın bir bölümü, Gazze'de olanları başka bir gözle görmüş. 2-3 yaşındaki bebeklerin öldürülmesinin altındaki nedeni, İsrail'in savunma kaygısından kaynaklandığını açıklamışlardır. Sadece İslam ülkelerinin değil, başka ülkelerin de tepkisi üzerine, yavaş yavaş dünya gerçekleri görmeye başladı.''

TBMM Başkanı Toptan, İsrail'in saldırılarından sonra ortaya çıkan insanlık dramının yaralarını sarmak için TBMM'de bir kampanya başlattıklarını anlattı. Toptan, ayrıca 14 Ocakta İstanbul'da İslam Konferansı Örgütü Parlamento Birliği İcra Komitesi'ni toplantıya çağırdığını anımsatarak, toplantıya sadece icra komitesi üyesi 9 ülkenin değil, 23 ülkenin katılacağını bildirdi.

Toptan, yapılacak toplantının ardından, etkili bir mesajın deklarasyonla çıkmasını beklediğini ifade etti.

BM Güvenlik Konseyi kararına rağmen, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının devam ettiğini hatırlatan Köksal Toptan, ''Filistinli kardeşlerimizin kendi aralarındaki ihtilafı ortadan kaldıracak girişimlerin gerçekleştirilmesi gerekir. Aksi halde ortaya çıkacak zafiyetten İsrail yararlanacaktır'' diye konuştu.

TÜRKİYE, AB İÇİNDEDİR VE OLACAKTIR

TBMM Başkanı Toptan, Türkiye'nin, AB'ye verdiği öneme de değinerek, modern Avrupa'nın standartlarını Türkiye'ye getirmek, her alanda demokratikleşme ve refahı sağlamak istediklerini ifade etti. Toptan, bu konuda önemli mesafeler aldıklarını, reformlar gerçekleştirdiklerini söyledi.

Toptan, Türkiye'nin, Avrupa'nın bütün kuruluşlarının ya kurucusu ya üyesi olduğuna dikkati çekerek, ''Türkiye, AB içindedir ve olacaktır'' dedi.