kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Ocak 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İsrail'e tepkiler büyüyor

Giriş Saati : 11.01.2009 15:20
Güncelleme : 11.01.2009 22:03
Yeni Haber
İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılar, yurt genelinde çeşitli sivil toplum örgütlerinin düzenlediği gösterilerde protesto edildi.

Gazze'ye yönelik saldırılara dünyanın dikkatini çekmek amacıyla Gazze'ye gitmek için İstanbul'dan yola çıkan ''Filistin İçin Ben de Varım Konvoyu''na katılan araçlar, Konya'ya ulaştı.

Programı organize eden Dayanışma Vakfı Başkanı Hüsnü Kılıç, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, hareketin dün İstanbul'dan başladığını, polis kayıtlarına göre 1873 araçlık bir konvoyla yola çıktıklarını söyledi.

Bazı araçların geri döndüğünü, bazılarının ise yolda kendilerine katıldığını vurgulayan Kılıç, Konya'da mola verdiklerini, burada harekete destek verecek kişilerle birlikte yola devam edeceklerini bildirdi.

İsrail'in yaptığı zulmü, vahşeti ve ambargoyu protesto etmek, saldırılara dünyanın dikkatini çekmek, Filistin halkının yanında olunduğunu göstermek için yola çıktıklarını dile getiren Kılıç, şunları kaydetti:

''Türkiye'nin yaptığı bazı anlaşmalar var. Bu anlaşmaların bir bölümü, halkın yüreğini sızlatıyor. Bu anlaşmaların tekrar gözden geçirilmesini istiyoruz. Biz bölgenin duyarlılığını göstermek istiyoruz. İsrail'in bu yaptıkları insanlık ayıbıdır, insanlığın yüz karasıdır. Bu, hiçbir kitapta yazmaz, senin kitabında da yazmaz.''

Kılıç, Konya'dan çok sayıda aracın katılımıyla yola çıkacaklarını belirterek, ''Adana'dan da katılımlar olacak. Suriye'den katılanlarla birlikte yaklaşık bin 500 araçlık konvoy oluşmasını bekliyoruz. Hep birlikte, İsrail sınırındaki Golan Tepelerine ulaşacağız ve burada İsrail saldırılarını lanetleyeceğiz'' dedi.

Konuşmaların ardından çok sayıda kişi, Türk ve Filistin bayraklarıyla süslü araçlarıyla Mevlana Kültür Merkezi önünden hareket etti.

-İZMİR-

İzmir'de ''Filistin'e Özgürlük Çocuk Platformu'' üyeleri ve bir grup vatandaş, Özgür-Der İzmir Şubesi önünde bir araya geldi.

Ellerindeki Filistin bayrakları ve ''Katil İsrail'' pankartlarıyla Konak Meydanı'na kadar yürüyen vatandaşlar, İsrail saldırılarını protesto ederek, ''Savaşlar olmasın çocuklar ölmesin'', ''Müslüman uyuma kardeşine sahip çık'', ''Katil İsrail Filistin'den defol'' sloganları attı.

Ellerinde Gazze'de öldürülen çocukların fotoğraflarını taşıyan platform üyesi çocuklar, Kuran-ı Kerim, şiirler ve ilahiler okudu.

Çocuklar daha sonra Filistin'deki çocukların yaşadıklarını anlatan tiyatro oyunu sergiledi.

-ŞANLIURFA-

Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde, Memur-Sen Temsilciliği tarafından düzenlenen miting, Mevlana Mahallesi'nde yapıldı.

Kuran-ı Kerim okunarak başlanan mitingde, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları kınanırken, İsrail menşeli ürünlerinin yazılı olduğu broşürler dağıtılarak, bu ürünlerin boykot edilmesi çağrısı yapıldı.

Mitingde, ABD Başkanı George Bush ve Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in kuklalarına ayakkabılar fırlatılırken, ABD ve İsrail bayrakları da ateşe verildi.

Bazı katılımcıların göz yaşlarına hakim olamadığı görülen miting, toplu halde okunan dualarla sona erdi.

-ELAZIĞ-

Elazığ'da, Filistin Yardımlaşma Platformu tarafından ''Gazzelazığ Elazığazzedir'' mitingi düzenlendi.

Çeşitli sivil toplum örgütlerinin desteğiyle İstasyon Meydanı'nda yapılan mitinge katılan vatandaşlar, İsrail ve ABD aleyhine sloganlar atarak, İsrail bayrağını temsilen siyon yıldızının tahtadan yapılan maketini yaktı.

Mitingde konuşan platform sözcüsü Resul Doğaner, İsrail'in saldırıları ile yüzlerce Müslüman'ın şehit olduğunu, bir çoğunun ise ağır yaralandığını belirterek, tepkisini dile getirdi.

''Hepimiz Filistiniz, Filistinliyiz. Katliama ve ambargoya sessiz kalmak katliamlara ortak olmaktır'' diyen Doğaner, İsrail'in Gazze'de sivilleri ve çocukları hedef aldığını dile getirerek, ''İslam ümmetini ve halkımızı Filistin halkının haklı direnişine destek vermeye ve sessizliklerini sona erdirmeye çağırıyoruz'' dedi.

Mitinge katılan Filistinli Dr. Hasan Bereket ise yaklaşık 10 gündür Anadolu'da düzenlenen çok sayıda gösteriye katıldığını söyledi.

Anadolu halkının var olduğu sürece Filistin ve Gazze'deki ''intifada''nın devam edeceğini vurgulayan Bereket, ''Osmanlı padişahı Abdulhamit, Filistin'i satmadı. Haçlı seferlerinin işgal ettiği Kudüs'ü Selahddin Eyyubi kurtardı. Abdulhamit'in ve Eyyubilerin torunları işte burada'' diye konuştu.

Mitingde, İsrail ve ABD şirketlerine ait ürün ve markalara boykot çağrısı da yapıldı.

BOLU

Bolu'da Memur-Sen Temsilciliği tarafından düzenlenen mitingle, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları protesto edildi.

Devlet Su İşleri (DSİ) Müdürlüğü önünde toplanan çok sayıda vatandaş, ellerinde Filistin bayrakları ile Hükümet Meydanı'na kadar yürüdü.

Filistin halkına destek veren konuşmaların sırasında Tuğba Yılmaz isimli çocuğun ağlayarak okuduğu şiir sonrası mitinge katılanlar gözyaşlarına hakim olamadı.

İsrail'in lanetlendiği miting olaysız şekilde sona erdi.

EDİRNE

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Edirne Şube Başkanı Hasan Tahsin Yılmaz, düzenlediği basın toplantısında, İsrail güçlerinin 15 günden beri Gazze topraklarında ölüm yağdırdığını söyledi.

İsrail saldırılarının kabul edilemez olduğunu ve kenti sürekli ateş altında tuttuklarını belirten Yılmaz, ''Bu insanlık dışı saldırı hemen şimdi sonlandırılmalıdır. Olayların arkasında emperyalizm olduğu kesin iken yine o çevrelerden bu kanlı oyunu durdurmasını beklemek ve onun insafına sığınarak yaşamayı seçmek, acıları ertelemekten öte bir yarar sağlamayacaktır'' dedi.

İsrail'i ve arkasındaki güçleri durdurmak için örgütlenmiş emek kesiminin kararlı tutum sergilemesini isteyen Yılmaz, Türkiye ile İsrail arasındaki pilot eğitimi ve savunma sanayi konularındaki askeri ilişkilerin askıya alınması çağrısında bulundu.