kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Ocak 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Taraflar BM'nin ateşkes çağrısına uymuyor

Giriş Saati : 10.01.2009 10:39
Güncelleme : 10.01.2009 16:17
Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Taraflar BM'nin ateşkes çağrısına uymuyor
İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne yönelik operasyonları üçüncü haftasını girerken, ne İsrail, ne de Hamas, şu ana dek 800'den fazla Filistinli'nin hayatını kaybettiği saldırıların derhal durması çağrısında bulunan BM Güvenlik Konseyi kararına uyuyor. Bölgedeki insani durum ise her geçen gün daha da kötüye gidiyor.



BM Genel Sekreteri Bnan Ki-moon, dün akşam İsrail Başbakanı Ehud Olmert'i telefonla arayarak, Güvenlik Konseyi'nin ateşkes çağrısına uymamasından duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi. BM Sözcüsü Michele Montas yaptığı açıklamada, "Genel Sekreter, Güvenlik Konseyi kararının dikkate alınmaması ve şiddetin devam etmesinden duyduğu hayal kırıklığını ifade etti" dedi. İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları gece boyunca devam etti. Gazze şehrinin dışında kalan Şati mülteci kampındaki bir evin bombalanması sonucu 1 Filistinli hayatını kaybetti. Sabah saatlerinde de şehrin bazı yerlerinden dumanların yükseldiği görüldü. Hedef alınan bu noktalarda ölü ya da yaralı olup olmadığı bilinmiyor.



Olmert dün yaptığı açıklamada, İsrail'in hareket tarzını "dış etkenlerle" belirlemeyeceğini kesin bir dille ifade ederek, güvenlik kabinesi toplantısının ardından operasyona devam kararı çıktı. Hamas da, Gazze Şeridi'ne yönelik ablukanın kaldırılmaması ve Filistinliler'in çektiği sıkıntıların sona erdirilemeyecek olması nedeniyle ateşkesi kabul etmeyeceğini duyurdu.

ÖLÜ SAYISI 804'E YÜKSELDİ

İsrail kara ve hava kuvvetlerinin dün 100 ayrı hedefe gerçekleştirdiği saldırılarda, büyük çoğunluğu sivil 30'dan fazla kişi hayatını kaybetti. Böylece Filistinli sağlık yetkililerine göre, İsrail saldırılarının başladığı 27 Aralık'tan bu yana ölen Filistinli sayısı 804'e yükseldi. Yaralı sayısı ise 3 bin 200 olarak bildiriliyor. Görgü şahitleri ise, İsrail askerlerinin bölgenin kuzeyinde yaptığı ev aramaları ve operasyonlarda yaklaşık 300 Filistinliyi tutukladığı bildirildi. Hamas ve İslami Cihad'ın ise İsrail topraklarına 30'dan fazla roket fırlattığı, bir İsrailli'nin yaralandığı belirtildi.
İsrail ordusu en az 4 Grad roketinin, Gazze'den 40 kilometre uzaklıktaki Berşeva'ya düştüğünü söyledi.

AÇLIK HAD SAFHADA

Bu arada Gazze'de gıda stoklarının tümüyle bitmek üzere olduğu yönündeki BM uyarıları yoğunluk kazandı. İsrail'in uyguladığı ambargoyla ancak temel insani ihtiyaçlarını karşılayabilen Gazze'de halkın büyük çoğunluğu, İsrail bombardımanında bölgenin altyapısının çökertilmesiyle günlerdir su ve eletrikten de yoksun bulunuyor. Gazze'deki BM yardım ajansı UNRWA, güvenlik tehdidi nedeniyle yardımların dağıtılamadığını ve 1,5 milyon insanın tam bir açlıkla karşı karşıya kalacağını söylüyor. BM Dünya Gıda Programı Sözcüsü Nancy Ronan'a göre, "Gazzeliler'in yüzde 80'i, belki de daha fazlası yardıma muhtaç." Ronan, "Gazze'de gıda maddelerimiz var ancak güvenlik nedeniyle bunları dağıtmada problem yaşıyoruz" dedi.

İHA