kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Ocak 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Irak'tan Türkiye'ye fetvalı övgü

Giriş Saati : 10.01.2009 16:16
Yeni Haber
Irak'taki demokrasinin bir parçası olarak görülen 2 bin kadar dini otorite, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki saldırılarına karşı sert tutum gösteren Türkiye ile Venezuella'ya fetvalı övgü yağdırdı.

Başkent Bağdat'taki bir açık hava konferansında bir araya gelen 2 bin 500 kadar Sünni imam, Sünni Din Adamları Birliği (AMS) Başkanı Ahmed Abdülgafur es-Samarrai öncülüğünde toplanarak, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik gerçekleştirdiği hava ve kara operasyonlarını sert bir dille kınadı.

Konferansta, Türkiye'nin İsrail'e yönelik sert eleştirisine övgüler yağdıran AMS Başkanı es-Samarrai, "Bütün İslam dünyasından, İsrail'e karşı Türkiye ve Venezuella'nın sergilediği sert tutumu sergilemelerini bekliyoruz. Biz Türkiye'yi de, Venezuella'yı da bu barışçıl ve insani yaklaşımlarından dolayı kutluyoruz. Bu insanlık dramına ne yazık ki Arap ülkelinden tek bir söz çıkmadı. Gazze için tüm İslam alemi birlik içinde olmalıydı" dedi.

"TÜRKİYE BAŞIMIZI DİK TUTTU"

Yaklaşan seçimlere de değinen Sünni din adamı, konuşmasında Iraklı seçmenlere, Şii-Sünni ayrımı yapılmadan, adayların kılık kıyafetine bakılmadan, yapacağı icraatlara göre oy vermelerini istedi. Kendileri için Irak'ın barış ve kardeşlik adına birliğin çok önemli olduğuna dikkat çeken es-Samarrai, halka seçimlere katılım çağrısı ile sözlerini noktaladı.

Hatip imam Cemal Aziz ez-Zubeydi ise "Türkiye, İsrail ordusunun sivilleri hedef alan kanlı saldırılarına karşı başımızı dik tutan tek ülke oldu. Arap ülkelerinden daha duyarlı davrandı. O nedenle Türkiye'yi ve benzer tepkiyi sergileyen Venezuella'yı buradan şükranla anıyorum" dedi. Gazze'deki vahşete karşı Arap ülkelerini 'birlik' olmaya çağıran Sünni imam, Arap dünyasından ülkelerinde bulunan İsrail elçilik ve konsolosluk gibi diplomatik merkezleri kapatmaları çağrısında bulundu.

"ERDOĞAN'IN İSRAİL'E KARŞI SERGİLEDİĞİ TAVIR, İNSANİ DUYGULARDIR"

AMS Genel Sekreteri Şeyh Abdürrahman el-Nueymi de, Gazze için Iraklı alimlerin desteğinin sürdüğünü, ancak Filistin halkının Arap ve İslam dünyasından Türkiye'nin dışında bir destek görmediğini ifade etti. Özellikle Mısır'dan ve Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'ten Gazze olaylarına daha duyarlı olmasını beklediklerini dile getiren el-Nueymi, ancak Mısır liderinden bekledikleri karşılığı göremediklerini kaydetti. "Bizim yüzümüzü güldüren Türkiye ve Venezuella oldu" diyen el-Nueymi, Arap dünyası ve İslam aleminin insanlık sınavından başarısızlıkla ayrıldığına işaret ederken, Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail'e karşı sergilediği sert tutumu da "Erdoğan'ın sergilediği bu insani tavır, yalnızca Gazze
halkının bugün yaşadığı acı için değil, tüm insanlık adına yapmış olduğu bir tavırdır" diyerek sözlerini noktaladı.

Türkiye'nin bölgede izlediği politika ve barış girişimlerini takdirle karşıladıklarını belirten Sünni ulemaların, yaklaşan yerel seçimler öncesinde de halkı fetvalarla yönlendirme çabasını yoğunlaştırdığı gözleniyor. Bugün 2 bin 500 Sünni Şeyh, hatip ve imamın katıldığı konferansta Gazze için "birlik" çağrıları yapılırken, geçtiğimiz günlerde ülkenin en büyük Taklit Mercii Ayetullah Ali Sistani de Gazze'de işlenen cinayeti sözlü olarak kınamanın yetersiz olduğunu savunmuş, yayımladığı yazılı bildiride tüm İslam ülkelerinin liderlerini somut adımlar atmaya çağırmıştı.

İHA