kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Ocak 2009, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
NAZLI ILICAK

Olsa olsa usulsüzlük

CHP milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara Belediyesi'nin yolsuzluklarının peşine düşmüştü. Halbuki ortaya attığı iddialar, "yolsuzluk" değil, ancak "usulsüzlük" teşkil edebilir. Kılıçdaroğlu, tüketiciden, fazladan tahsilat yapıldığını belirtiyor. Ama paranın Melih Gökçek'in cebine girdiğini söylemiyor. Çünkü resmi yoldan alınan ve Ankara'da yatırıma dönüşen bir para söz konusu. Ayrıca fazla tahsilatın sebepleri de var. Yani Melih Gökçek, aklına esip, Ankaralı tüketiciyi kazıklamış değil.
Enerji Piyasası Denetleme Kurulu (EPDK), genleşme katsayısına göre doğalgaz fiyatının belirlenmesini istiyor. "Yaz ayında doğalgaz genleşiyor; bu yüzden sözgelimi 1 metreküp vereceğinize, ancak 0.9 metreküp veriyorsunuz, dolayısıyla yazın fiyat daha düşük olmalı" diyor. Melih Gökçek ise, "Biz gazın fiyatını vatandaştan peşin alıyoruz. Ne zaman kullanacağı belli değil, dolayısıyla genleşme katsayısını uygulayamayız" diye itiraz ediyor. Konu Danıştay'da. Ama EPDK, "Genleşme katsayısı uygulanmadığı için fazladan alınan paralar ödensin" diye ısrar ettiği için, Ankara Belediyesi, taksitlendirerek, ödemelere başlayacak.
Yapılan yanlışlar da var. Meselâ, 2004 yılı içinde, aboneliğini yenileyenlerden 150 dolar açıktan para alınmış. Gökçek, bunun sadece 3 bin kişiyi ilgilendirdiğini söylüyor. 2004'ten önce doğalgaz bağlamak için hem servis, hem de abone parası olarak 300 dolar yatırmış vatandaş; gazı bağlatmamış. 2004'te, EPDK kurulduktan sonra, doğalgaz için müracaat ettiğinde, yeniden servis parası istenmiş. Gökçek "hata yapılmış" diyor. 3 bin kişiye paraları iade ediliyor.
Ankara Belediyesi'nin EPDK tarafından tespit edilen bir başka yanlışı da şu: Tüketimleri 1 milyon metreküpü aşan tüzel kişiler "serbest tüketici" sayılıyor; düşük tarife uygulanıyor; Ankara'da normal tarife uygulanmış. Fazladan 14 trilyon lira tahsil edilmiş. Gökçek, burada da bir hata olduğunu kabul ediyor. Ama, 1 milyon metreküpten fazla tükettiği için serbest tüketici addedilmesi gerekenlerin büyük çoğunluğu kamu kuruluşları; Ankara Belediyesi de bunun içinde. Kamu kuruluşları dışında kalan, özel sektöre ait tüzel kişiler de var. "Serbest tüketici"lere yüksek tarife uygulamasının, sade vatandaşın evine giren doğalgazla hiçbir ilgisi yok. Kaldı ki, nerede yolsuzluk?