kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Ocak 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Üçlü zirvede üç karar

Bülent AYDEMİR - Duygu GÜVENÇ
06.01.2009
Çankaya zirvesinde Babacan'ın ABD'ye Davutoğlu'nun Şam'a gitmesi kararlaştırıldı. Ayrıca ateşkesin sağlanması için kapsamlı bir eylem planı oluşmasına çalışılacak..
Çankaya Köşkü, dün üçlü zirveye ev sahipliği yaptı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın iki saat süren toplantısından üç önemli karar çıktı. Üçlü zirvede, Gazze'de ateşkesin sağlanması ve silahların susması için Arapların, Avrupa ülkelerinin ve Türkiye'nin planları değerlendirilirken, Başbakan Erdoğan, geçen hafta üç gün süren Mısır, Ürdün, Suriye ve Suudi Arabistan'ı kapsayan gezisiyle ilgili ayrıntılı bilgi verdi. İsrail'in Hamas'la ateşkes için öne sürdüğü roket saldırılarının durması şartı da dahil olmak üzere tekliflerin değerlendirildiği zirvede şu kararlar çıktı:
* BABACAN NEW YORK'A GİTTİ: Dışişleri Bakanı Babacan'ın 8-9 Ocak'taki Dublin ve Lizbon'a yapacağı ziyaretlerin ertelenmesi ve onun yerine BM'de bu konuyla ilgili yapılacak toplantıda hazır bulunmak üzere New York'a gitmesi kararlaştırıldı. Zirvenin hemen ardından Babacan New York'a gitti. Güvenlik konseyi üyesi olan Türkiye, BM'de karar çıkması için aktif girişim kararı aldı.
* DAVUTOĞLU ŞAM YOLCUSU: Başbakan Tayyip Erdoğan'ın önceki gün Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ile yaptığı görüşme ışığında Hamas ile temasları Türkiye'nin sürdürmesi kararlaştırıldı. Bu kapsamda Başbakanlık Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu da, Sarkozy'nin ricası üzerine bugün Şam'a gidecek.
* EYLEM PLANI: Türkiye, ateşkesin sağlanması ve uygulanması için farklı önerileri değerlendirerek kapsamlı bir eylem planı oluşturulmasına da destek verme kararı aldı. Köşk ayrıca, yardımların ulaştırılabilmesini de bu planın içine dahil etti.

PİLOT ARANDI
Babacan'ın apar topar ABD'y gitmesi kararlaştırılınca, hazır uçak bulunamadı. Başbakanlık uçakları için hangarın kapısı açılınca biri süre pilotlar beklendi. Babacan'ın BM'de Arap Ligi, bazı ülkelerin yetkilileriyle temas ta bulunacağı belirtildi. Öte yandan Cumhurbaşkanı Gül'ün bugün ABD Başkanı Bush ile bir görüşme yapacağı öğrenildi.