kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Ocak 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"İsrail'in kara harekatı yapması bekleniyor"

SABAH İNTERNET/AJANSLAR
Giriş Saati : 03.01.2009 09:03
Güncelleme : 03.01.2009 23:57
Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
"İsrail'in kara harekatı yapması bekleniyor"
İsrail'in Gazze Şeridi'nde düzenlediği saldırılar 8. gününe girerken, ölü sayısının en az 437, yaralıların ise 2,300 olduğu belirtildi.

İngiliz The Times gazetesi, İsrail'in Gazze'den yabancıların ayrılmasına izin vermesi ardından tankların büyük bir kara harekatı için pozisyon aldıklarını yazdı.

İsrail'in hava harekatı bir haftadır sürüyor. Bu saldırılarda en az 437 Filistinli hayatını kaybetti. Tel Aviv yönetimi dün de yabancıların bölgeden çıkışlarına izin vermişti. Gazete, yabancıların bölgeden ayrılması ardından İsrail tanklarının büyük bir kara harekatı için pozisyon aldığını belirtti.

İSRAİL GAZZE'Yİ YİNE BOMBALADI: 1 ÖLÜ

Gazze'ye bugün düzenledikleri saldırıda yaklaşık 20 bomba atan İsrail Hava Kuvvetleri, Gazze'nin sınıra yakın bölgelerine ve Han Yunus bölgesine bomba yağdırıyor. Saldırılar sonucu 1 kişinin öldüğü belirtiliyor.
Görgü tanıkları ayrıca, İsrail'in Gazze'deki balıkçıların denize çıkmasını engellediğini ileri sürdü.

Öte yandan, Gazze tarafından İsrail bombardımanına misilleme olarak yapılan saldırıda ise İsrail'in Aşkelon, Aşdod ve Kiryar Malaçi bölgesine 9 bomba atıldığı, saldırı sonucunda 2 kişinin yaralandığı ifade edildi.

İSRAİL HAMAS'IN ÜST DÜZEY İSİMLERİNİ HEDEF ALMAYA DEVAM EDİYOR

İsrail ordusunun son hava saldırısında Hamas'ın askeri kanadının önde gelen komutanlarından birinin öldüğü bildirildi.

Hamas'tan yapılan açıklamada, dün gece düzenlenen saldırıda yaralanan Ebu Zekeriya El Cemal'in sabaha karşı hayatını kaybettiği belirtildi.

İsrail'in önceki gün düzenlediği bir saldırıda da Hamas'ın önde gelen siyasi liderlerinden Nizar Rayan ölmüştü.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Cemal'in Hamas'ın askeri kanadının komutanlarından olduğu ve İsrail'e yönelik roketli saldırıları yönettiği ifade edildi. Açıklamada, İsrail uçaklarının gece ve sabah saatlerinde toplam 25 hedefe saldırı düzenlediği belirtildi.

İsrail uçakları tarafından hedef alınan yerler arasında bir okul ile Hamas üyelerine ait evlerin yer aldığı bildirildi. Gazze'den İsrail tarafına yönelik roket ve havan topu saldırılarının da devam ettiği kaydedildi. Sekizinci gününe giren İsrail saldırılarında şu ana kadar 437 Filistinli hayatını kaybetti, 2 bin 300 kişi ise yaralandı.

Birleşmiş Milletler'e göre, hayatını kaybedenlerin yüzde 25'ini siviller oluşturuyor. İsrail operasyonlarının başlamasından sonra Filistinlilerce gerçekleştirilen roket saldırılarında ise şu ana kadar 4 İsrailli öldü, 10'dan fazla kişi yaralandı.

VURACAK HEDEFİ KALMAYAN İSRAİL, YA SON DİYECEK YA DA KARA HAREKATI BAŞLATACAK

İsrail'in Gazze Şeridi'nde Hamas hedeflerine yönelik düzenlediği operasyon bugün ikinci haftasına girdi. Bir yandan Gazze'ye kara harekâtı düzenleyeceği konuşulurken, diğer yandan da İsrail uçakları Hamas hedeflerini vurmayı sürdürüyor. İsrail uçaklarının bugün erken saatlerde 30'a yakın Hamas hedefini vurduğu bildirildi. Vurulan hedefler arasında silah depoları, eğitim merkezleri ve bazı Hamas liderlerinin evleri bulunuyor.

Bugün erken saatlerdeki saldırılarda Gazze'deki bir okulda bekçilik yapan bir kişi öldü. İsrail uçakları ayrıca iki Hamas komutanının evini hedef aldı.Saldırılarda bir Hamas komutanı ile dört kişi hayatını kaybetti. Ayrıca İsrail'in bugün erken saatlerde düzenlediği saldırılardan önce sokakların boşaltılmasına dair havadan bildiri attığı kaydedildi.Ancak vurulan binaların birçoğunun boş ya da terk edilmiş olduğu belirtiliyor. Bu yüzden İsrail'in havadan vuracak hedefi kalmadığına dikkat çekilirken, bu durumun operasyonun sona ermesine ya da kara harekâtının başlamasına yol açabileceği düşünülüyor.

İsrail'in 27 Aralık'ta başlattığı operasyonda ölü sayısı son olarak 430 olarak açıklandı. Yaralı sayısı ise 2 bini geçti. Hamas'ın İsrail'e düzenlediği roket saldırılarında ise 4 kişi öldü.

İsrail'in Gazze sınırına yığdığı askerler, kara harekâtı için hazırda işaret bekliyor. Ancak uluslar arası kurumlar ile bazı liderlerin ateşkes çabaları da hız kazandı.

ABD Dışişleri Bakanı ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ateşkesten bahsederken, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy önümüzdeki hafta bölge turuna çıkacak. Ayrıca Avrupa Birliği Troykası Dışişleri Bakanları da yarından itibaren Kahire, Kudüs ve Ramallah'ı kapsayan bir bölge turuna çıkacak.

ABD Başkanı George W. Bush da gece yaptığı açıklamada "Hamas'ın, İsrail'e saldırılarını durdurması ve bir ateşkes sağlanması için Hamas'a baskı yapılması" çağrısında bulundu. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve bazı Arap ülkelerinin dışişleri bakanları da İsrail'in saldırılarına son vermesi amacıyla BM'de temaslarda bulunmak için hafta sonunda New York'a gideceği açıklandı.

Diğer yandan Hamas'ın Suriye'de sürgündeki siyasi lideri Halid Meşal, İsrail'i kara harekâtına karşı uyardı. İsrail'in başlattığı operasyondan bu yana ilk kez açık bir mesaj veren Meşal, kara harekâtı başlatması halinde İsrail'in "ölülerin ve yaralıların kara yazgısıyla" karşı karşıya kalacağını savundu. El Cezire kanalına konuşan Meşal, İsrail'in Gazze'ye tank göndermesinin "aptalca bir hata" olacağını ifade etti. Meşal, "Kaçmayacağız, teslim olmayacağız ve koşullarınıza boyun eğmeyeceğiz" diye konuştu.

BUSH İLK KEZ KONUŞTU


ABD Başkanı George Bush, yüzlerce Filistinli'nin hayatını kaybettiği Gazze saldırılarından Hamas'ı sorumlu tuttu. Bush, "Hamas'ın, İsrail'e saldırılarını durdurması ve gerçek bir ateşkesin sağlanması için baskı yapılması" çağrısında bulundu. Bush, Filistinli terör grubu Hamas'ın, mevcut şiddetin kışkırtıcısı olduğunu kaydetti.

HAMAS'IN SÜRGÜNDEKİ LİDERİ'NDEN İSRAİL'E UYARI: "KARA YAZGINIZLA KARŞI KARŞIYA KALIRSINIZ"

Hamas'ın Suriye'de sürgündeki siyasi büro şefi Halid Meşal, İsrail'i Gazze Şeridi'ne kara saldırısı düzenlememesi yolunda uyardı.

İsrail'in bölgeye hava saldırılarını sürdürdüğü bir haftadır ilk kez alenen konuşan Meşal, kara operasyonları başlatması halinde İsrail'in "kara yazgısıyla" karşı karşıya kalacağını söyledi.

Önceden kaydedilen konuşması El Cezire televizyonunda yayımlanan Meşal, Gazze'ye tanklarını gönderirse İsrail'in "aptalca bir hata" yapmış olacağını belirtti.

Meşal, "Kaçmayacağız, teslim olmayacağız ve koşullarınıza boyun eğmeyeceğiz" diyerek, Hamas direnişinin ve savunmasının sağlam olduğunu kaydetti.

Halid Meşal, bunun sadece Hamas'a karşı değil, tüm İslam ümmetine karşı bir savaş olduğunu da söyledi.

ABBAS NEW YORK'A GİDİYOR

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki saldırılarına son verilmesini sağlamak amacıyla BM'de temaslarda bulunmak için New York'a gidiyor.

Abbas'la birlikte bazı Arap ülkelerinin dışişleri bakanlarının da hafta sonunda New York'a gideceği belirtildi.

Abbas ve bakanların, İsrail'i kınayan ve Gazze Şeridi'ndeki bombardımanlarına son verilmesi çağrısında bulunulan Arap karar tasarısının BM Güvenlik Konseyinde kabul edilmesini sağlamaya çalışacakları kaydedildi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un, Abbas ve bakanlarla pazartesi günü görüşeceği bildirildi.