kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Ocak 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MELİHA OKUR

Alman patronlar işçi atmayacak!

Yeni yıl yeni umut demek! Umutlu olalım! Çünkü 2009'un çok farklı bir yıl olacağını biliyoruz. Belirsizlik diz boyu. Daha önce yaşadığımız krizlerden farklı bir süreç yaşıyoruz. Dünyayı içine alan büyük bir problemle karşı karşıyayız. Böyle bir süreçte ülkeler, "Güven ve gelecek" yönetmeye çalışıyor. O yüzden moralimizi bozmayalım.
Ülkelerin çözüm modeline odaklanalım.
"Artık hastalık yok, hasta var!.."
Bu sözler dünyanın en iyi üreten ve en çok ihracat yapan sanayi ülkelerinden biri olan Almanya Başbakanı Angela Merkel'e ait. Merkel, son üç aydaki kriz yönetim stratejisiyle dünyaya "model" olabilecek bir yol izliyor.
Toplu terapi yöntemi ile krizi aşmaya çalışıyor! Düzenli olarak tv'lerde açık oturumlara katılıyor. Ayaküstü sorulan her soruyu yanıtlıyor. "Ünlü gazetecilere konuşurum" demiyor. En alt kadrodan en üst kadroya, her gazeteci ile düzenli görüşüyor. Medya ile müthiş bir iletişim yönetimi yapıyor!..
Merkel diyor ki:
"Şu anda, daha önce geçirmediğimiz bir hastalık geçiriyoruz. Dolayısıyla bizi tedavi edecek doğru ilacı, doğru yöntemi bulmak için uygulayacağımız her adımın yan etkisini de tetkik ediyoruz. Bu yüzden radikal açılımlar zaman alıyor. Sabırsızlığınızı anlıyoruz. Beklediğiniz radikal kararları açıklamadan önce aldığımız kararların hepsini bir kez daha süzgeçten geçiriyoruz. Amacımız; bu krizden güçlenerek ve "Ekonomi sağlımıza" yeniden kavuşarak çıkmak."
Merkel'in bu stratejisinin ana sebebi halka güven vermek...
Açıkçası Merkel, global krize karşı pek çok ülke liderinden farklı tepki verdi. Krizi iyi algıladı. Hemen önlem paketini devreye soktu. Fonları harekete geçirdi.
Üstelik yıl bitmeden Almanya'daki büyük holding patronlarını bir araya toplayarak bir protokol imzalattı. Bu protokole göre; Almanya'da çalışan Alman işçiler hiçbir koşulda işten çıkarılmayacak!
Protokole göre işverenler, "Önce ülkem" diyecek. Sonra, "Maliyet" hesabı yapacak. Zarar etseler bile öncelikle Almanya dışındaki fabrikaları kapatacak. Alman işveren ülkesindeki işçiye ve fabrikaya dokunmayacak!
Alman işçiler işsiz kalmayacak!!!