kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Ocak 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Sarkozy'nin Ortadoğu turu programı belli oldu

CHA
Giriş Saati : 03.01.2009 12:23
Güncelleme : 03.01.2009 23:57
Yeni Haber
Ortadoğu'da sükunetin sağlanması amacıyla 5-6 Ocak tarihlerinde bölge turuna çıkacak olan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin programı belli oldu. Sarkozy, Pazartesi günü sırasıyla Mısır, Filistin ve İsrail'i Salı günü ise Suriye ve Lübnan'ı ziyaret edecek.

İsrail'in Gazze'ye saldırılarının ardından diplomatik atak başlatmak isteyen Fransa, öncelikli olarak Hamas ve İsrail arasında ateşkes sağlamayı planlıyor. İsrail-Filistin anlaşmazlığının geleneksel arabulucusu Mısır'ın daha fazla rol almasını isteyen Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ilk olarak Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ile görüşecek. Le Monde gazetesine göre Fransa, anlaşmazlığa Mısır dışında başka devletlerin taraf olmasını uygun görmüyor.

Pazartesi günü Mısır'ın ardından Ramallah'a geçecek olan Nicolas Sarkozy burada Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşecek. Daha sonra Kudüs'e geçerek İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile bir araya gelecek. Salı günü Suriye Başbakanı Beşir Esad'la görüşmelerde bulunacak olan Fransa Cumhurbaşkanı sonrasında Lübnan'a geçerek barış gücü bünyesinde görev yapan Fransız askerlerini ziyaret edecek.

Öte yandan Sarkozy'nin Ortadoğu ziyareti öncesinde Fransa, Çek Cumhuriyeti ve İsveç Dışişleri Bakanları Pazar günü Mısır, Pazartesi günü İsrail'de temaslarda bulunacak. Avrupa Birliği'ni temsil eden bakanlar aynı gün Sarkozy ile Ramallah'ta buluşacak.

Sarkozy bugün eski Lübnan Devlet Başkanı Refik Hariri'nin oğlu Saad Hariri ile bir araya gelecek. Sarkozy, Ortadoğu turundan önce Lübnan parlamentosunda çoğunluğa sahip olan Saad Hariri ile bölgedeki son gelişmeler hakkında görüşecek.