kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Ocak 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Ukrayna, gazı yine tırtıklarsa BOTAŞ'ın B planı bu kez hazır

OLCAY AYDİLEK
03.01.2009
Rusya'nın Ukrayna'nın doğalgaz vanasını kapatması, BOTAŞ'ı alarma geçirdi. Ukrayna Türkiye'ye Batı Hattı'ndan gelen gazı kullanırsa iç tüketim karşılanamayacak. Halkı dondurmamak için alternatif senaryo üzerinde çalışılıyor..
Rusya'nın, alacaklarını tahsil edemediği gerekçesiyle Ukrayna'nın doğalgazını kesmesi, BOTAŞ'ı alarma geçirdi. Ukrayna'nın, Türkiye'ye Batı Hattı'ndan gelen doğalgazı kullanması durumunda BOTAŞ, iç tüketimi karşılamakta zorlanacak. Rusya'dan arz konusunda güvence alan şirket, halkı dondurmamak için alternatif senaryolar üzerinde çalışıyor.

KRİZ FIRSAT OLDU
Enerji Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre Türkiye'nin günlük doğalgaz tüketimi, 130 milyon metreküp düzeyinde bulunuyor. Yetkililer, tüketimin ekonomik kriz nedeniyle düştüğünü belirterek, Projeksiyonlarda, kış mevsiminde tüketimin 150-160 milyon metreküpe kadar çıkabileceği öngörülüyordu" dedi. Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan gerginliğin, Türkiye'de iç tüketimin azaldığı döneme rastlaması bir fırsat olarak değerlendiriliyor. Tüketim düştüğü için Batı Hattı'ndan gelen gazda bir miktar düşüş bile olsa talebin rahatlıkla karşılanabileceği görüşü öne çıkıyor. Enerji Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre Batı Hattı'ndan 42 milyon metreküp, Mavi Akım'dan 34 milyon metreküp, İran'dan 15 milyon metreküp, Azerbaycan'dan 17 milyon metreküp, depodan 15 milyon metreküp ve LNG olarak da 15 milyon metreküp sisteme gaz girişi var.

İŞTE ÖNLEMLER
SABAH; BOTAŞ'ın, kışın en sert günlerinde Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan krizin Batı Hattı'ndan gelen doğalgazın miktarını düşürmesi durumunda iç tüketimi karşılamak için uygulamaya koyacağı eylem planını açıklıyor. İşte o plan :

*MAVİ AKIM'A YÜKLENİLECEK: Batı Hattı'ndan gelen gazın miktarının düşmesi durumunda Mavi Akım'a yüklenilecek. Mavi Akım'dan çekilen gazın günlük 34 milyon metreküpten 48 milyon metreküpe kadar çıkarılması olanak dahilinde görülüyor.

*LNG MİKTARI DA ARTABİLİR: BOTAŞ, halen sisteme 15-16 milyon metreküp doğalgaz eşdeğeri LNG veriyor. LNG'nin, günlük 30 milyon metreküp doğalgaz eşdeğerine kadar çıkarılabileceği hesaplanıyor.