kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Ocak 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İki aşamalı plan devrede

DUYGU GÜVENÇ - ANKARA
03.01.2009
Filistin'de barış için tura çıkan Erdoğan, bugün son durağı Suudi Arabistan'a gidiyor. Erdoğan sorunun BM tarafından çözülmesini ve uluslararası bir gücün Gazze'ye yerleştirilmesini istiyor..
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye-Mısır-Ürdün ve Hamas'ı kapsayan turlarının ardından, Gazze'de ateşkesin acilen sağlanması için ortaya yol haritası çıktı. Erdoğan, bir yıla yayılan iki aşamalı planında tıpkı Lübnan'da olduğu gibi yine sorunun BM tarafından çözülmesini ve uluslararası bir gücün Gazze'ye yerleştirilmesini istiyor. Uluslararası güçte aralarında Türklerin de bulunduğu Müslüman ülkelerin askerleri yer alacak. Erdoğan, Hamas ile İsrail arasında bir an önce ateşkesin sağlanması için bugün Ortadoğu turunun son durağı Suudi Arabistan'a gidecek. Dışişleri Bakanı Ali Babacan da bugün İKÖ Yürütme Kurulu'nun toplantısına katılacak. Türkiye, ABD'deki yönetim değişikliği nedeniyle karar çıkmayan BM Güvenlik Konseyi'nde de kısa süre içinde karar alınması için girişimde bulunacak.

1. AŞAMA: SÜKUNET
Erdoğan'ın Mısır-Suriye ve Ürdün'e gerçekleştirdiği ziyaretlerin yanı sıra Arap Ligi bölgede acil ateşkesin sağlanması için sorumluluğun BM Güvenlik Konseyi'nde olduğunu anımsattı ve BM'den acil karar beklentisini ortaya koydu. Bugün Cidde'de toplanacak olan İKÖ Yürütme Kurulu da benzer bir çağrıda bulunacak ve bölgesel arabulucu yerine sorumluluğun BM'de olduğunu anımsatacak. Hamas'ın lideri Halid Meşal ile yapılan görüşmelerin ışığında çizilen eylem planı ise şöyle:

* BM'den ateşkes kararı çıkması.

* Mısır'ın arabuluculuğunda 6 ay süreyle sağlanan sükûnet dönemine geri dönülmesi.

* İsrail'in ablukayı kaldırması ve Mısır'daki Refah Kapısı başta olmak üzere Gazze'ye insani yardımlar için kapıların açılması.

* Sükûneti sağlamak için uluslararası garanti sağlanması ve Lübnan'da olduğu gibi UNIFIL benzeri ve Müslümanların çoğunlukta olduğu bir barış gücünün Gazze'ye yerleştirilmesi. Oluşturulacak gücün Hamas'tan roket saldırılarını önlemesi.

2. AŞAMA: BARIŞTIRMA
Kronik Ortadoğu sorununun çözümü için taraflar arasındaki ihtilafları gidermek için Türkiye ve Katar'ın girişimleri devam edecek.

* İlk hedef Arap dünyası arasındaki ihtilafı gidermek olacak. Öncelikli hedef Mısır ve Suriye arasındaki ihtilafın giderilmesi. Ayrıca Suriye ile Ürdün ve Suudi Arabistan arasında da uzlaşma sağlanması

* Arap dünyasındaki barış, Filistin'deki bölünmüşlüğü de ortadan kaldıracak. Böylece Hamas ile El Fetih arasında barışma sağlanacak

* 2006 yılında yapılan seçimlerden galip çıkmasına karşın dünya tarafından dışlanan Hamas ile El Fetih zamanlı bir şekilde seçime gidecek ve hem genel seçimler, hem de başkanlık seçimleri 2010 yılında yapılacak.