kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Ocak 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat
Ferman Toprak tam 13 yıldır her gece sahneye çıkıyor. Toprak'ın fanatik dinleyicileri arasında FB Başkanı Aziz Yıldırım'ın yeğeni Süreyya Yalçın, Demet Akalın ve Ümit Karan gibi isimler var.

O kadar gay'in içinde bir delikanlı gördüler!

İPEK DURKAL
01.01.2009
13 yıldır Etiler'de her gece sahneye çıkan Ferman Toprak sanat, spor ve sosyetenin en ünlü isimlerini ağırlıyor. Toprak: Bir dönem popçuların bir de gay arkadaşların Etiler furyası vardı. O zaman, 'Etiler'de çalışacağım' diye hırs yapmışım. Allah'a şükür, biz kaldık herkes gitti..
Aziz Yıldırım, Ümit Karan, Demet Akalın, Erdal Acar ve Süreyya Yalçın'ın ortak noktası ne olabilir? Tüm bu isimleri biraraya getiren biri var: Ferman Toprak. 1975 doğumlu Toprak tam 13 yıldır her gece Etiler'de saat 02.00'den sonra sahneye çıkıyor, sabaha kadar şarkı söylüyor. Adı kulaktan kulağa yayılan ve 'Ferman Zamanı' adlı ikinci albümü ile dinleyicisiyle 'sahne dışında da' buluşan Ferman Toprak, yüzü tanınmadan gelen şöhreti anlattı:

* Çoğu kişi yüzünüzü bilmiyor ama adınızı herkes biliyor. İstanbul'da şehir efsanesi gibi olduğunuzun farkında mısınız?
Tanımıyorlar diyorsunuz ama her gece full çakıyoruz! Kulaktan kulağa yayıldım ben. Çoğu insan Ferman Toprak adını biliyor ama sizin dediğiniz gibi tipimi bilmiyor.

* Geçen haftalarda 'Ferman Zamanı' adlı ikinci albümünüzü çıkarmışsınız. İlk albümünüzden pek haberimiz olmadı?
96 yılında ne yazık ki 3-4 tane daire satıp bir albüm yapmıştım. Tabir-i caizse, kurtlar kapanına düştük. Hiç promosyon yapılmadı bir ay sonra da, "Bu albüm tutmadı" dediler.

HER GECE OKUYORUM YA!
* Öncesinde ne iş yapıyordunuz?
Babamla beraber çalışıyorduk. Adana'da tıbbi malzeme şirketimiz var. Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya fakültesinde okuyordum. Müzik aşkına orayı da bıraktım. Babam söyledi zaten, "Biz oğlumuzu okusun diye Ankara'ya gönderdik, okumadı" dedi. Halbuki 13 yıldır her gece okuyorum ben sahnede. (gülüyor)

* Etiler bölgesinde hemen hemen her gece kulübünde sahneye çıktınız...
Evet, çıkmadığım yer kalmadı. Haftanın yedi gecesi çalışıyorum ve Allah'a çok şükür, her gece de dolduruyorum.

* Gece hayatında nelerle karşılaşıyorsunuz?
Alkolle beraber oluyor bazen tatsızlıklar. Kürtçe şarkı söylüyorum, bazen antipatiklik yapanlar oluyor. Türk-Kürt kavgası bizim için çok büyük acıdır. Biz bu ülkeyi Türk'üyle Kürt'üyle, Laz'ıyla Çerkez'iyle savunduk. Dedelerimiz candı, kardeşti. Yeni neslin bu antipatisini mantıklı bulmuyorum. Hepimiz tek bayrağın altında kardeşiz, bunun güzelliğinin keyfini çıkarmamız gerekir. Ben bu antipatik insanları cahil beyin olarak görüyorum.

* Sahnede nasıl idare ediyorsunuz?
Bazen alkolün dozu kaçınca kaşının üzerinde göz var diye de kavga çıkıyor. Ama ben Kürtçe şarkı söylediğimde şarkının açıklamasını da yapıyorum çünkü çok güzel aşk şarkıları onlar. Anlamını bilsinler istiyorum. Yeri gelince İngilizce de okuyorum.

* Ne mesela?
'Listen To Your Heart'ı söylüyorum. 'Pump up the Jam'i uzunhava yaptım mesela. Sahnede bir tek sesle olmuyor çünkü, şov yapıp sahneyi renklendirmek gerekiyor. İlk beş senem sahne içinde yokluğumla geçti. İki masaya çıkıp söylediğim de oldu. Kimseden destek görmedim, hırsımdan geldim buralara. Sanatımla, müziğimle, kişiliğimle, aldığım örf, adet ve terbiye ile durdum ayakta.

* Medyada yer alamamanızın sebebi sadece albümünüz olmamasından mı kaynaklanıyor?
TV'ye çıkmadım çünkü kendime ait bir şarkım yok. Benimle bütünleşen şarkı olsun istedim. Başkalarının şarkılarını okusaydım bir bar şarkıcısı olarak tanınacaktım.

* Görünür olmamak size bir şey kaybettirdi mi?
Hayır, aksine kazandırdı çünkü çoğu insan merak edip geldi.

* Sizin fanatikleriniz arasında Türkiye'nin önde gelen işadamları, sanatçıları, sporcuları da varmış doğru mu?
Türkiye'de aklınıza gelecek pek çok insan kalkıp gelmiştir. Benim 'şu geliyor' diye isim vermem ayıp olur. Ben bunca yıllık sahne hayatımda içeri hiç kamera sokturmadım. Herkes rahat eğlensin.

ANKARA'DAN GELEN VAR
* Siz isim vermeyin ama Aziz Yıldırım'dan Süreyya Yalçın'a pek çok isim sayıyorlar... Ünlü olmayan fanatikleriniz de internette sizin adınıza pek çok forum açmış...
Öyle fanatiklerim var ki, bu anlatacağıma lütfen inanın, saat 23.00'de arayıp, "Bu akşam program var mı?" diye soruyorlar. "Evet" diye yanıt veriyorum, "İyi o zaman abi geliyoruz" diyorlar. "E sen Ankara'da yaşıyorsun İstanbul'a mı geldin?" diyorum, "Yok abi şimdi çıkıyorum yola, geliyorum" diyor. Bunu yaşadım ben.

* Niye hep Etiler'de sahneye çıkıyorsunuz?
Bir dönem popçuların bir de gay arkadaşların Etiler furyası vardı. O zaman, 'Etiler'de çalışacağım' diye hırs yapmışım. Allah'a şükür, biz kaldık herkes gitti. O dönemlerde gay'lerin tercih edilme sebeplerini de şöyle nitelendiriyorum, insanlar kız arkadaşları ile bir kulübe gittiği zaman ne de olsa gay'dir rahatlığındaydı.

* Sizden niye rahatsız olmadıklarını düşünüyorsunuz?
O kadar gay'in içinde bir delikanlı gördüler ama o delikanlıda örf, adet namus ve terbiye vardı, rahatsız olmadılar. Ne mutlu bana...