kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Aralık 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
V. Vural

Avrupa ile ciddi kopma olabilir

ECEVİT KILIÇ
ECEVİT KILIÇ
28.12.2008
AVRUPA BİRLİĞİ VOLKAN VURAL /Emekli Büyükelçi ..
* AB, üyelik süreci tam olarak hangi noktada? Müzakereler çok ağır tempoyla gidiyor. İkincisi Kıbrıs Rumlarının ambargo koyduğu 8 başlık var. Diğer taraftan Fransa'nın faslın da dondurulması şeklinde bir yaklaşımı var. Kıbrıs Rumları ile Fransa'nın sadece 1 faslı örtüşüyor. 12 önemli fasıl henüz müzakere edilecek konumda değil. nBu başlıklar üzerindeki ambargonun kalkması ihtimali var mı? Avrupa zirvesinin, tespit ettiği bir süreç var. 2009'un sonunda Gümrük Birliği'nin Kıbrıs'ta uygulanması konusunda gelişmelere bakarak üyeliğin tümüne ilişkin bir değerlendirme yapılacak. Tatmin edici bir gelişme kaydedilmemişse müzakerelerin tümüyle askıya alınması gündeme gelebilecek.

* AB sürecinin tamamen durma riski var... Evet. Müzakereler bir kere donduruldu mu yeniden açılması çok zor. Türkiye-AB ilişkilerinde kopma olabilir.

* Kıbrıs'ta mı tıkanıyor? Kıbrıs'ta Türkler ile Rumlar arasında süren bir müzakere süreci var. AKP de bu sürecin başarısı için gayret gösteriyor. Ama Rumların bu müzakerelerden başarılı çıkılması konusunda tam bir yeşil ışık yaktığını söylemek zor. Dolayısıyla belirsizlik var. Bu belirsizlik 2009'un ilk yarısında ortadan kalkarsa ve Kıbrıs konusunda da mesafe alınırsa Türkiye'yle müzakerelerin durmasına yönelik bir girişim başarısız kalır.

* 2009 karar yılı yani... Karar yılının ötesinde geniş yansıması olan dönem olacak. Önemli olan fasıllarda ilerleme olmadığı için müzakereler sanal kalıyor.