kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Aralık 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
A. Tuğluk

Kürt sorununda kırılma yılı olacak

ECEVİT KILIÇ
ECEVİT KILIÇ
28.12.2008
KÜRT SORUNU AYSEL TUĞLUK/DTP Diyarbakır Milletvekili ..
* "Kürt sorununa bakış açısı değişti" diyebilir miyiz? Politik ve sosyal hayatımızın ana eksenindeki Kürt sorununu savaşla, kanla çözebileceğine dair o devletçi-iktidarcı ideoloji tahakkümünü yazık ki halen sürdürüyor. Hatta vesayet rejimi soruna ciddi bir iç hazırlık süreciyle başlamış bulunuyor. OHAL uygulamaları zaten çoktandır sıradanlaşmış halde.

* DTP kapatılırsa ne olur? Demokratik Kürt siyaseti de tamamen işlem dışına itildikten sonra hayat herkes için daha zor hale gelecek. Umarım yanılıyorumdur. Özellikle Abdullah Öcalan'a yönelik fiziki taciz ve tehditle başlatılan süreçten sonra Kürt sorununda ufuk epeyce bulutlu bir hal aldı.

* Kürtçe TV yayına giriyor. Yeni gelişmeler söz konusu olabilir mi? İktidar eliti, "Verilenler yeterlidir ve hatta fazladır" konusunda hemfikirdir. 2008 içinde Türkiye'de askerin "Belki gelişmeleri durduramayız ancak zorlaştırabiliriz" diye ifade ettiği strateji şu an pratiktedir. Üzerinde hemfikir olunan strateji Kerkük sorununu Türkiye lehine çözmek, Kuzey Irak'ta statüyü engellemek. Türkiye'de ise bir televizyon ve bir-iki biçimsel düzenlemeden sonra "Artık ötesi yok, daha fazla şey istemeyin" ifadesiyle özetlenebilecek yaklaşımı olacak.

* Çok karamsar değil misiniz? Karamsar değilim, ama yeni yıla dair kaygılarım çok fazla. Kürtler ve Türklerin artık "1000 yıllık birlikteliğin" sonuna yaklaştırıldıklarının farkına varmamız gerekiyor. 2009 askeri, politik ve sosyal yönden Kürt meselesinde bir kırılma yılı olacaktır. Bu ürkütücü.

* Neler yapılabilir? Konuşmaktan başka şansımız yok... Muhatap arıyoruz sadece. Bin yıl daha sürsün diye, bu geçmişi çok trajik kardeşlik hikâyemiz... Aksi halde 2009'da belki de duyacağımız çığlıklardan sonra en çok sarf edilecek olan "Yüreğimiz yandı" cümlesi herkes için şık bir yalan haline gelecek.