kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Aralık 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Birleşmiş Milletler'de ilk raund Japonya'yla

ANKARA DUYGU GÜVENÇ
28.12.2008
1 Ocak'ta BM Güvenlik Konseyi koltuğuna oturacak olan Türkiye, Afganistan komitesinin başkanlığını istiyor. Ancak bu komiteye Japonya da aday..
Türkiye, 1 Ocak 2009'dan itibaren en büyük uluslararası kuruluş olan BM Güvenlik Konseyi'nde karar yetkisine sahip olacak. Batı Avrupa Grubu'nda ilk turda üçte iki çoğunluğu alarak 151 gibi rekor bir oyla Güvenlik Konseyi'ne seçilen Türkiye için pazarlıklar başladı. BM'nin kararlarına temel teşkil eden komiteler için müzakerelerde Türkiye, Japonya ile karşı karşıya geldi.

* TERÖR İÇİN SIRADAYIZ: Türkiye, Güvenlik Konseyi üyeleri arasında paylaşılan komiteler ve yaptırımı öngören 30'dan fazla komitede önceliğini teröre verdi. Teröre karşı uluslararası toplumun birlikte hareket etmesini hedefleyen Türkiye, bu komitenin başkanlığının 2008 yılında Hırvatistan tarafından üstlenildiğini öğrenince umutlarını 2009'a ertelemek zorunda kaldı.

* İRAN'I İSTEMEDİK: İran'ın nükleer kapasitesine karşı oluşturulan komitenin Türkiye'ye verilmesi önerildi. Yıllardır Washington ve Tahran arasında denge politikası yürüten ve Türkiye'yi BM'de en çok zorlaması beklenen İran ile ilgili komitede Türkiye sorumluluk almak istemedi. Bunun üzerine BM'nin 5 Daimi Temsilcisi öneriyi Japonya'ya götürdü.

* AFGANİSTAN ÇEKİŞMESİ: Japonya, İran gibi 'istenmeyen komitede' sorumluluk almasına karşılık Afganistan'a yönelik yatırımlarını anımsattı ve Taliban'a karşı oluşturulan komitenin de sorumluluğunu üstlenmek istedi. Bu ise Türk diplomatlarını çek yazmalarıyla meşhur Japonlarla karşı karşıya getirdi. Türkiye de Afganistan'a katkılarından dolayı ısrarlı olurken, beş daimi üye İran ve Afganistan sorumluluğunu Japonya'nın üstlenmesini istedi. Pazarlık sürüyor.