kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Aralık 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
2008, Mustafa Yılmaz'ın yılı oldu.

2008'in 'en'leri

ÖZGÜR AKMAN
27.12.2008
Dünyada...
Yılın en başarılısı: Vishwanathan Anand... En prestijli süper turnuva Linares'i kazandı, yılın maçında ise Vladimir Kramnik'e ezici bir üstünlük sağlayıp dünya şampiyonluğu unvanını korudu. Reyting listesinde zirveyi Anand'dan devralan Topalov da diğer ciddi adayım olurdu.

Yılın en başarılı genci: Magnus Carlsen... Ezeli rakibi Karjakin'i iyice gölgede bıraktı ve dünyanın zirvesine çok yaklaştı. Süper turnuvalardan Corus'u eş puanla, Foros'u da tek başına birinci bitirdi. Diğer ciddi aday 15 yaşındaki Çinli Hou Yifan'dı; ama Dünya Şampiyonası finalini kaybedip, Olimpiyatlar'da Çin'i madalyaya taşıyamayınca Carlsen'i seçtim.

Yılın en başarılı satranç ülkesi: Hindistan! Olimpiyatları Ermenistan kazandı; ama Anand'ın Dünya Şampiyonu olması, Gaziantep'teki Dünya Gençler Şampiyonası'nda Harika ve Abhijeet ile duble yapmalarının yanında altyapıda 'geleceğin Anand'larından' oluşan bir ordu var.

Yılın en başarılı kadın satranç oyuncusu:
Dünya Bayanlar Şampiyonu olurken bütün rakiplerini rahatça geçti. Finalde de Hou Yifan'ı beklenmedik şekilde rahat yendi.

Yılın hamlesi:
2008'deki tadı hâlâ damağımda olan iki hamle var. Siyahın kazandığı Vladimir Kramnik-Vishy Anand Melody Amber maçındaki vezir fedası (Ve6), 2008'in falıydı adeta; ama aynı turnuvadaki Ivanchuk'un Karjakin'e yaptığı vezir fedası bütün satranç severlerin hayal gücünü zorladı.

Türkiye'de...
Yılın en başarılısı:
Mustafa Yılmaz. 16 yaşında büyükusta olmuş süper yeteneklerinden olmamanıza rağmen: 1) İçlerinde ülkenizdeki iki dünya çapındaki deneyimli isimler (Gurevich ve Atalık) ile önceki yılın dünya gençler şampiyonunun (Adly) dahil olduğu beş büyükustayı yeniyorsanız; 2) İki yıl içinde elonuzu 2092'den 2387'ye çıkarıyorsanız, bu unvanı hak ediyorsunuzdur. Üstelik bunu Türkiye gibi satrancın yeni yaygınlaştığı bir yerde başardıysanız o zaman sizin isminiz burada olmalı.

Yılın en başarılı genci:
Cemil Can Ali Marandi.
10 Yaş Avrupa Şampiyonu bu unvana ulaşırken satrancını inanılmaz şekilde geliştirdi. 10 Yaş'ta şampiyon oldu deyip burun kıvıramayacağınız kadar iyi oynuyor. Birkaç yıl böyle devam edebilirse birkaç yıl sonra Mustafa Yılmaz'ın yerini alır.

Yılın en başarılı kadın satranç oyuncusu:
Ekaterina Atalık&Kübra Öztürk. Tabii ki Atalık daha kuvvetli oyuncu; fakat ikisi de çok başarılı oldular. Atalık, ilk kez Türkiye Bayanlar Şampiyonu oldu. Reytingi sürekli yükseldi ve dünyada ilk 50'ye girdi. Öztürk de Dünya Gençler Şampiyonası'nda ikinciliği paylaşıp tarihte bir ilki başarıp bayan büyükusta normu almakla yetinmeyip, sekiz yaş kızlar Avrupa üçüncüsü oldu.

Yılın hamlesi:
Mustafa Yılmaz'ın 2007 Dünya Gençler Şampiyonu Ahmed Adly'e yaptığı kale fedası (Ka2) ve sonrası yaptığı mat hücumu ona ikinci büyükusta galibiyetini getirdi.
2009'da dünyanın daha güzel, insanların daha mutlu olması ve bol satrançlı günler geçirmemiz dileğiyle...
Haberin fotoğrafları