kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Aralık 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Leonard Cohen

Cohen'e Noel nuru yağdı

27.12.2008
Leonard Cohen'in 1984'te yazdığı Hallelujah.arkısı ‹ngiltere listelerinde Noel ve beklenmedik bir çeki.me nedeniyle zirveye çıktı..
O, birçokları için 20. yüzyılın yaşayan en büyük şairlerinden biri. Hayranları içinse bir konserine katılmak kutsal bir eylem... Bazılarınız biraz eski kuşak bulabilir ama söz konusu olan Leonard Cohen... 10 milyon dolarlık emeklilik fonu, yöneticisi tarafından 'hiç' edilince, hayranlarını belki de son kez mutlu etmek üzere bir dünya turnesine çıkan Cohen, şimdi Noel zamanı Britanya'da beklenmedik bir şekilde gündeme geldi. Cohen'in yazdığı ve daha sonra Jeff Buckley'nin meşhur ettiği Hallelujah adlı şarkı, Noel listelerine girdi. Hem de birinci ve ikinci sıraya oturdu. Kıyamet de buradan kopuyor! Herkes şarkıya bayılıyor, ama mesele şarkıcıda... Alexandra Burke adında, 20 yaşında genç bir Londralı... Bugüne kadar düğünlerde şarkıcılık yaparken İngiltere'nin en çok izlenen yetenek yarışması The X Factor'da birinci olunca, kendini Noel kampanyasının merkezinde buldu. Yarışmada Hallelujah şarkısıyla birinci olup, hemen Syco müzik şirketiyle kontrat imzaladı.
Parçası da, En Çok Dinlenenler'e 1. sıradan girdi. Bunun üzerine Facebook, MySpace, YouTube gibi sanal iletişim ortamlarında Cohen ve Jeff Buckley hayranları kıyameti kopardı. Bu şarkının, bir televizyon yarışması yıldızı ve onun ihtiraslı patronu tarafından kullanılmasına karşı çıktılar. Facebook'ta genç şarkıcı Burke ile patronunu protesto edenlerin sayısı 75 bine ulaşmış durumda. Kararlı bir şekilde, "Geçen yüzyılın belki de en şiirsel şarkılarından birinin bu kalpsiz özenti pop versiyonunu satın almayın," diyorlar.
Protestonun yanı sıra Jeff Buckley'nin şarkısını çeşitli ortamlardan indirerek ve albümü satın alarak talihsiz Alexandra Burke'ü listede alt etmeye çalışıyorlar. Bunda başarılı oldukları da söylenebilir.
Geçen haftaların listelerinde Buckley'nin Hallelujah yorumu 30. sıradayken, en son hafta ikinci sıraya yükseldi.
Yine de herkes, 1984 tarihli bu şarkıyla Leonard Cohen'in tekrar hatırlanmasının ve yeni kuşaklara tanıtılmasının, çekişmenin olumlu bir sonucu olduğunda birleşiyor.

COHEN'E YARAYACAK
Cohen'in Hallelujah şarkısı, bugüne kadar hemen hiçbir protestoya neden olmadan, aralarında Bon Jovi, k.d. lang, Sheryl Crow, Bono, Bob Dylan, Van Morrison, Rufus Wainwright'ın da olduğu 100'e yakın şarkıcı tarafından söylenmiş ve albümlerine alınmıştı. Ayrıca şarkı The West Wing dizisinde, Basquiat ve Shrek filmlerinde de kullanılmış.
Ancak iş The X Factor gibi popüler bir televizyon şovuna gelince, şarkının saygınlığının bozulduğu iddia ediliyor.
Yine de Syco müzik şirketinin yöneticileri ve The X Factor'ın yapımcıları "Evet, Burke şarkıyı farklı kılıyor ama unutmayın ki sonunda bu işten Cohen de kârlı çıkacak. İzleyiciler bunun tamamen yeni bir şarkı olduğunu sanıyor, ama bu Buckley'nin albümünün satılmasına da katkı yaptı. Sonunda herkes kazanacak," diyorlar. The X Factor'un şampiyonu Burke, CD ve internet ortamında 576 bin kopya satarak, kadın solo şarkıcısı olarak en hızlı satan single rekorunu da kırdı. 30 yaşındayken boğularak ölen Jeff Buckley ise ölümünden 11 yıl sonra internet ortamında satılan şarkısıyla ikinci sıraya yerleşti.
İngiltere listelerinde Cohen'in şarkısıyla ilk sıralara yerleşmesi, üstelik şarkının da 24 yaşında olması, ABD müzik dergilerinde de 'Britanya'da ne oluyor?' sorusunun sorulmasına yol açtı.
Bütün bu çekişmeden Cohen'in kârlı çıkacağına artık kesin gözüyle bakılıyor.
Haberin fotoğrafları