kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Aralık 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
1 Mayıs olaylı geçti.

Haydi gel bizimle oyna

27.12.2008
2008 yılının son pazar günü, geride bıraktığımız 12 ayda yaşananlara tıpkı geçen sene yaptığımız gibi 'oyunlu' bir bakış atıyoruz. İşte ay ay geçen yıla damga vuran ünlü-ünsüz isimler, Şehirler, ülkeler, hayatımıza yön veren eşyalar, bitkiler ve hikâyelerini gazetelerde okuduğumuz hayvanlar.....
OCAK
İSİM
HEATH LEDGER
En son Kara Şövalye'de izlediğimiz 26 yaşındaki Heath Ledger, Manhattan'daki evinde aldığı ilaçlar yüzünden öldü.

ŞEHİR
İSTANBUL
Ümraniye'de bir evde bulunan el bombalarıyla ilgili soruşturma, Ergenekon örgütünü ortaya çıkardı, tarihimizin en tartışmalı davasının ilk adımı atıldı.

BİTKİ
TAHIL AMBARI
Arktik bölgedeki 'Kıyamet Ambarı' tahıl bankasının, dünyadaki yok olma tehdidi altında olan bitkiler adına yaşanabilecek olası bir krize karşı çözüm olacağı söylendi.

HAYVAN
TAVŞAN
Marmara denizindeki Tavşan Adası'nda tavşanların birer birer öldüğü, ilgisizlik ve bakımsızlıktan tavşanların aramızdan ayrıldığı belirlendi.

ÜLKE
TÜRKİYE
Türkiye 2008'e birbirinden çok farklı iki yeni yasakla girdi: Önce sigara içme yasağı uygulanmaya konuldu, sonra da popüler internet sitesi YouTube kapatıldı.

EŞYA
PETROL
2008 ekonomi açısından krizlerle dolu bir yıl oldu, petrolun varil fiyatı 2 Ocak'ta tarihte ilk defa 100 dolar sınırını geçti.

* * *
ŞUBAT
İSİM
RECEP İVEDİK
Yılın sürpriz filmi Recep İvedik'i iki haftada 2.5 milyon insan izledi, Recep İvedik; Türkiye'ye 'rahat ol' mesajı verdi.

ŞEHİR
LOS ANGELES
5 Kasım 2007'de başlayan ve Hollywood'u sarsan Senaristler Grevi, 12 Şubat'ta sona erdi, dizi ve film meraklıları derin bir nefes aldı.

BİTKİ
GÜL
14 Şubat Sevgililer Günü, özellikle Etyopya'daki gül yetiştiricilerinin yüzünü güldürdü.

HAYVAN
MAYMUN
Suriye'den Antakya'ya kaçak yollarla sokulmak istenen maymun Ceyn yakayı ele verdi, sıkıntıdan sigara-çay içip tespih çekti.

ÜLKE
FRANSA
Şubat ayının ilk günlerinde Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile eski top model Carla Bruni'nin evliliği gazeteleri, dergileri ve gündemi esir aldı.

EŞYA
YAHOO!
Microsoft, 21. yüzyılda internet rekabetine ayak uyduramayan Yahoo!'yu almak için harekete geçti, ama Yahoo!'nun cevabı olumsuz oldu.

* * *
MART
İSİM
TUNCAY GÜNEY
Türk basınına Toronto'da bir sinagogda din görevlisi olarak çalıştığını söyleyen Tuncay Güney, yıl boyunca itiraflarıyla ülke gündemini şekillendiren kilit isimdi.

ŞEHİR
ANKARA
Cumhuriyet savcısı Abdurrahman Yalçınkaya, Anayasa Mahkemesi'ne AKP'nin kapatılması için başvuru yapınca, başkentte başlayan deprem ülkeye yayıldı.

BİTKİ
GIDA KRİZİ
Güneydoğu Asya ile Güney Afrika'da yaşanan gıda stoku azlığının, küresel ısınma nedeniyle 20 yıl içinde ciddi bir riske neden olabileceği öğrenildi.

HAYVAN
KUŞ
Edirne'nin İpsala ilçesi kuş gribi şüphesiyle karantina altına alındı, tavuklar telef oldu, ürperten hastalığın yanı başımızda olduğu bir daha hatırlandı.

ÜLKE
KÜBA
Fidel Castro şubat sonunda Küba Devlet Başkanlığı görevini kardeşi Raul'e bırakınca bütün dünyanın gözü, bu sosyalist adada yaşanması muhtemel değişimlere çevrildi.

EŞYA
FUTBOL TOPU
Sevilla'da tarih yazan Fenerbahçe, İspanyol devi Sevilla takımını eleyerek Şampiyonlar Ligi'nin en iyi sekiz takımı arasına girdi.

* * *
NİSAN
İSİM
GÖBEĞİNİ KAŞIYAN ADAM
Başbakan Erdoğan: "Bu ülkenin evlatlarını göbeğini kaşıyanlar-kaşımayanlar diye ayırmayız," deyince göbeğini kaşıyan adam meselesi gündeme oturdu.

ŞEHİR
GEBZE/KOCAELİ
İtalyan sanatçı Pippa Bacca dünya barışı için Türkiye'ye geldi, Kocaeli'nin Gebze ilçesinde tecavüze uğradı, öldürüldü.

BİTKİ
PİRİNÇ KRİZİ
Pirinç fiyatlarının rekor düzeyde artmasıyla başlayan açlık ve kuyruklar Haiti, Mısır, Filipinler, Endonezya, Irak gibi ülkelerin üzerine kara bir bulut gibi çöktü.

HAYVAN
KÖPEK
Beykoz Hayvan Barınağı'nda yıla damgasını vuran ihmallerin başlangıcı, yüzlerce köpeğin aç bırakıldığı şikâyetiyle oldu, hayvanseverler isyan etti.

ÜLKE
AVUSTURYA

Sankt Pölten kentinde 24 yıl boyunca kızı Elisabeth'i bodrumda kilitleyip seks kölesi olarak kullanan Josef Fritzl'in kızından yedi çocuk sahibi olduğu ortaya çıktı.

EŞYA
VİRÜS

Bilgisayar şirketi Symantec'in yayınladığı İnternet Güvenlik Raporu, beklenen olayın gerçekleştiğini duyurdu: Bilgisayan virüsü sayısı milyonu aştı...

* * *
MAYIS
İSİM
ÖNDER SAV
CHP Genel Sekreteri Önder Sav, kendisini arayan Vakit gazetesi muhabiriyle konuştuktan sonra telefonunu kapatmayı unuttu; Sav "Dinleniyorum," dedi, olay çıktı.

ŞEHİR
CANNES
Nuri Bilge Ceylan Üç Maymun filmiyle Cannes Film Festivali'nde en iyi yönetmen ödülünü aldı.

BİTKİ
AMAZON ORMANI
Ellerinde mızraklar bulunduran Amazon Kayapo Yerlileri, baraj inşaatı için görüşmeye gelen beyazlara saldırdı.

HAYVAN
İNSAN-HAYVAN EMBRİYOSU
Britanya Başbakanı Gordon Brown, tıbbi araştırmalarda kullanılmak üzere insan-hayvan karışımı embriyoların üretimini onaylayan yasayı Avam Kamarası'ndan geçirdi.

ÜLKE
MYANMAR
Yılın en 'felaket' günlerinde Myanmar'da gerçekleşen kasırga sonucunda 100 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

EŞYA
BİBER GAZI
İstanbul'da 4 bin 500'ü il dışından gelen 25 bin polisin görev yaptığı 1 Mayıs kutlamaları 'duman' oldu, polis biber gazı ve cop kullandı.

* * *
HAZİRAN
İSİM
BÜLENT ERSOY
Çocuğu olsa askere göndermeyeceğini söylediği için 'halkı askerliğe karşı soğutmaktan' yargılanmaya başlanan şarkıcı Ersoy'u insan hakları savunucuları bağrına bastı.

ŞEHİR
TUZLA/İSTANBUL
Tuzla Tersaneleri'nde işçi ölümleri ülkeyi sarstı; işçi güvenliği sağlanmadan oluşturulan çalışma koşulları onlarca insanın ölümüne sebep oldu.

BİTKİ
AVRUPA ÇAYIRLARI
Batı Avrupa'da örneklerine rastlanan çayırların, son 13 yılda maruz kaldıkları düzenli ısı artışı ve ağır yağışlara rağmen tür sayılarında çok az bir azalma meydana geldiği saptandı.

HAYVAN
YUNUS
Zonguldak Liman arkası mevkiinde gezenler, bir buçuk metre uzunluğunda ölü bir yunusun sahildeki kayalık alana vurduğunu bildirdi, ölü yunusun görüntüsü herkesi üzdü.

ÜLKE
İSPANYA
29 Haziran'da Viyana'da yapılan Euro 2008 final maçında Aragones'in yönetimindeki İspanya milli takımı Almanya'yı yendi.

EŞYA
FIREFOX 3
Popüler internet tarayıcısı Firefox'un 3. versiyonu çıktı, Explorer mağdurları sıraya girdi.

* * *
TEMMUZ
İSİM
THOMAS BEATIE
Dünyanın ilk 'hamile' erkeği Beatie çocuğunu doğurdu, erkekler şaşkına döndü, kadınlar alay etti.

ŞEHİR
BODRUM/MUĞLA
Bodrum'da kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Hasan Doğan, ölümüyle futbolu seven-sevmeyen herkesi üzdü.

BİTKİ
MANAVGAT YANGINLARI
Antalya'nın Manavgat ilçesinde yaşanan ve bir elektrik trafosunun yol açtığı yangın dalgası, en az 70 bin hektarlık alan ile yerleşim birimlerini kül etti.

HAYVAN
FOK
Bütün yıl boyunca çok konuşulan 'milli hayvan' lakaplı Fok Badem'i inceleyen uzmanlar, Badem'in Gökova Körfezi'nde doğal hayata kavuşacağını söyledi.

ÜLKE
SIRBİSTAN
Sırp lider Radovan Karadziç, Belgrad'da, bir 'alternatif tıp merkezi'nde sağlık gurusu rolü yaparken yakalandı; bu savaş suçlusu, huzurlu görüntüsüyle herkesi şaşırttı.

EŞYA
SU
NASA, Merkür gezegeninde su bulunduğunu açıkladı, küresel ısınmanın yarattığı 'susuz kalır mıyız?' endişeleri az da olsa hafifledi.

* * *
AĞUSTOS
İSİM
SARAH PALIN
Cumhuriyetçi Parti'nin Başkan adayı McCain, "Seçimlerde yardımcım Alaska Valisi Palin" dedi; dünya, silah tutkunu, kürtaj karşıtı, güzel bacaklı bu kadını konuştu.

ŞEHİR
MADRİD İspanya'nın başkentinin havaalanında uçak kazası meydana geldi; İspanyol televizyonu TVE, Madrid'deki uçak kazasında ölü sayısının 152 olduğunu bildirdi.

BİTKİ
ANTARKTİKA BİTKİLERİ
Antarktika bölgesinin ısısını tayinde önemli bir role sahip olan ve bir kısmı organik dokuyla kaplı bulunan prehistorik bitki türleri ve kimi kara sinek örnekleri keşfedildi.

HAYVAN
BOZ AYI
Boz Ayı Araştırma Projesi kapsamında Artvin'de iki boz ayıya Türkiye'de ilk kez uydu iletişimli tasmalar takıldı; ayılar ormandaki mahremiyetlerinden oldu.

ÜLKE
GÜNEY OSETYA
Gürcistan Güney Osetya'ya, Rusya da Gürcülere saldırdı; Rusya'nın agresif tutumunu eleştirenlerle Gürcistan'a ABD uşağı diyenler kapıştı.

EŞYA
MADALYA
Çin'de düzenlenen Olimpiyat Oyunları'nda Amerikalı yüzücü Michael Phelps, 400 metrede dünya rekoru kırdı, bütün dünya bu müthiş yüzücüyü konuştu.

* * *
EYLÜL
İSİM
ORHAN PAMUK
Yeni romanı Masumiyet Müzesi'ni yayımlayan Orhan Pamuk, anlattığı 1970'lerden bugüne uzanan çarpıcı aşk hikâyesiyle çok okundu, çok sattı, çok tartışıldı.

ŞEHİR
ERİVAN
Ermenistan'ın başkentinde gerçekleştirilen Ermenistan- Türkiye maçını Abdullah Gül ve Serj Sarkisyan birlikte izledi, dünya bu görüntüleri konuştu.

BİTKİ
PATATESLER
Peru'nun And Dağları eteklerindeki yerli halkın elde ettiği patates rekoltesinin küresel ısınma nedeniyle iki kat azaldığı anlaşıldı.

HAYVAN
KEDİ
Ankara kedisi nihayet 'milli hayvan ırkı' olarak tescil edildi, tescil belgesinde hayvanın mükemmel bir vücudu olduğu uygulandı.

ÜLKE
ÇİN
Tüm dünyanın gözü olimpiyatlara ev sahipliği yapan Pekin'in ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin üzerindeydi. Olimpiyatlar başarıyla tamamlandı.

EŞYA
ATOM
Nükleer Araştırma Merkezi'ndeki (CERN) bilim adamları "Büyük Patlama"yı yeniden canlandırdı, atomlarına ayrılmaktan korkan dünya nefesini tuttu.

* * *
EKİM
İSİM
MUSTAFA
29 Ekim'de gösterime giren Can Dündar'ın Mustafa filmi, hakkında en çok konuşulan konuların başında geliyordu; elbette hakkında asıl konuştuğumuz kişi, ona ilk defa 'Mustafa' diye seslendiğimiz Kemal Atatürk'tü.

ŞEHİR
FRANKFURT
15-19 Ekim arasında düzenlenen Frankfurt Kitap Fuarı'nda Türkiye onur konuğu ülkeydi, bir hafta boyunca dünya, Türkiye edebiyatını konuştu.

BİTKİ
ENDONEZYA ORMANLARI
Greenpeace, yaptığı bir uyarı ile mevcut orman yağmasının sürmesi halinde 10 yıl içinde ülkede tek bir ağacın kalmayacağını bildirdi.

HAYVAN
BÜTÜN HAYVANLAR
4 Ekim Hayvanları Koruma Günü'nde, hayvan hakları ihlalleri konusundaki sabıkası, ülke sınırlarını aşıp tüm dünyaya yayılan Türkiye, bu kez tüm dünyada aynı anda protesto edildi.

ÜLKE
İSVEÇ
Nobel ödülleri dağıtıldı; Paul Krugman (ekonomi), Jean- Marie Le Clezio (edebiyat), Yoiçiro Nambu (fizik), Osamu Shimomura (kimya), Martti Ahtisaari (barış) ihya oldu.

EŞYA
iPHONE
iPhone, Türkiye'yi sarstı. Ekim sonuna kadar süren çılgınlıkta vatandaş kuyruklarda sefil oldu, farklı tarifeler kafaları karıştırdı.

* * *
KASIM
İSİM
BARACK OBAMA
4 Kasım günü gerçekleşen başkanlık seçiminde tarihte bir ilk yaşandı, Barack Obama ABD tarihinin ilk siyahi başkanı seçildi, George W. Bush yönetiminden sonra ABD'de demokrasi umutları çoğaldı.

ŞEHİR
LOS ANGELES
ABD Başkanlık Seçimleri'yle aynı günlerde Kaliforniya'da eşcinsel evlilikleri yasaklayan bir yargı kararı çıktı, 1 milyon Amerikalı sokaklara döküldü, eşcinsellerin evlilik hakkı 2008'de ağır bir darbe aldı.

BİTKİ
YAĞMUR ORMANLARI
Brezilya Yağmur Ormanları bölgesinde araştırma yapan bir sivil toplum organizasyonu ülkedeki yağmayı belgelemeyi başardı.

HAYVAN
KAZAZEDE KÖPEK
Van'da bir köpeğin otomobil çapması sonucu arka ayakları kırıldı, temizlik işçileri köpeği yerde sürükleyerek kürekle çöp kamyonuna attı, talihsiz hayvanın akıbeti tüm çabalara karşın öğrenilemedi.

ÜLKE
ALMANYA
Avrupa Parlamentosu'na giren ilk Türk kökenli milletvekili Cem Özdemir, Yeşiller Partisi'ne eşbaşkan olarak seçildi; Özdemir'in seçilmesi, Almanya'da ve Türkiye'de coşkuyla karşılandı.

EŞYA
ROZET
Deniz Baykal'ın çarşaflı kadınlara CHP rozeti takarak onları partisine üye yaptığı görüntüler CHP'de çarşaf açılımını gündeme getirdi, Kemalistler gelişmelere tepki gösterirken liberaller Baykal'ı alkışladı.

* * *
ARALIK
İSİM
ISSIZ ADAM
Cemal Hünal'ın canlandırdığı Issız Adam Alper, modern Türk erkeğinin sıkıntılarına, kararsızlıklarına tercüman oldu.

ŞEHİR
TOKYO
Diğer büyük şirketler gibi teknoloji devi Sony de 8 bin çalışanının işine son vereceğini, fabrikalarının yüzde 10'unu kapatacağını duyurdu. Ekonomik kriz 2008'i fena vurdu.

BİTKİ
DOĞU SİBİRYA DENİZ BİTKİLERİ
Rusya'nın doğusundaki Sibirya Denizi dibinde yer alan bitkilerin, küresel ısınmaya yol açan çok güçlü bir sera gazı kaynağı olarak aşırı derecede metan gazı salınımı yaptığı ortaya çıktı.

HAYVAN
GEYİK
Noel Baba ve Noel'le ilgili hikâyelere inanan bir grup genç, 'gökyüzünde başıboş gezen Ren geyiği gördük, belediye harekete geçsin' deyince ekipler harekete geçti, kısa sürede gençlerin (ve bizim de) geyik yaptığı(mız) ortaya çıktı.

ÜLKE
YUNANİSTAN
15 yaşındaki bir gencin polis tarafından öldürülmesi Yunanistan'ı ayaklandırdı, Avrupa'da Paris olaylarından sonra 21. yüzyılın ilk büyük isyanı yaşandı.

EŞYA
AYAKKABI
Iraklı gazeteci Muntazır El Zeydi, son Irak ziyaretinde ülkesi adına ABD başkanı George W. Bush'tan intikamını ona ayakkabısını fırlatarak aldı, ancak ıskaladı.
Haberin fotoğrafları