kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Aralık 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Dava sonrası kaos

Ersan ATAR / ANKARA
25.12.2008
İşçi Partisi, 29 Mart seçimlerinde kullanılacak üzerinde tartışmaların bitmediği seçmen kütüklerinin dayanağı olan protokolün iptali için Danıştay'a dava açtı. Yargıya gideceğini açıklayan CHP de başvuru üzerinde son hazırlıklarını yapıyor. Bu durumda yargının verebileceği kararlar ve doğuracağı sonuçlar şöyle değerlendiriliyor:

* Danıştay'ın ilgili dairesi, TÜİK ve YSK'nın savunmaları gelinceye kadar yürütmenin durdurulmasına karar verebilecek. 30 günlük savunma süresi ocak ayı başında belirlenmesi beklenen seçim takvimini aksatıyor.

* Danıştay savunma sonrasında da yürütmeyi durdurma kararını kaldırmayabilecek. Bu durumda YSK yeniden toplanarak nasıl bir tavır takınacağını belirleyecek.

* Danıştay, Seçimlerin Temel Hükümleri Hakkındaki Kanun'a eklenen ve seçmen kütüklerinin TÜİK'ten alınacak verilere göre düzenleneceğine işaret eden yasa hükmünün iptali için Anayasa Mahkemesi'ne iptal davası açabilecek. Yürütmeyi durdurma devam edecek.

* Anayas Mahkemesi, Danıştay'ın başvurusu sonunda Seçimlerin Temel Hükümleri Hakkındaki Kanun'a eklenen düzenlemeyi iptal ederse, Anayasa'nın kesin hükmüne göre 5 yılda bir yapılması gereken mahalli idareler seçimleri her şart altında yapılmak zorunda olduğu için seçmen kütüklerinin nasıl yenileneceği tartışma konusu olacak. YSK'nın referandumda kullanılan listeleri askıya çıkarması gündeme gelecek.

* Eski sisteme göre yapılacak bu seçim sürecinde bu kez de " milyon seçmen nerede" sorusu gündeme gelecek. Çünkü eski seçmen listeleri askıya çıkarılsa bile bu kez TÜİK verilerine göre, yeni eklenen 6 milyon seçmenin tamamının muhtarlıklara kendisini kaydettirmemesi gibi bir olasılık doğacak.